Zanimljivosti

Zaboravljeni blagdanski kruh – ‘luk’

kruh zvan luk

Božićnu trpezu, zajedno s priklama, suhim smokvama, kotonjatom, mantalom, mjendulima i kupicom rakije travarice, nekada davno ukrašavao je simbolički i vizualno tradicionalni dubrovački kruh zvan 'luk'.

Nažalost ta je tradicija već zaboravljena, a pokušala se obnoviti o Božiću 1998. kada je prema sjećanjima Maje Nodari taj kruh proizvela gospođa Franica Krile, inženjerka biotehnologije, te je tada ponovno ukrasio dubrovačke božićne trpeze.

Kruh je to u obliku luka na koji je položen vitičasti ukrašeni križ od tijesta s posebnim otvorom-malom rupom otprilike u sredini križišta u koju se stavlja božična svijeća ukrašena lovorikom, maslinom ili ružmarinom. Na kruh luk ili pored njega stavljale su se lijepe crvene  jabuke i naranče.
Luk je krasio dubrovačke trpeze od Badnjeg dana pa sve do Sveta Tri kralja.  
 

Pročitajte još

TKO ZARAĐUJE NAJVIŠE, A TKO NAJMANJE? Frizerke, krojači i zaštitari na dnu ljestvice plaća

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1920. Umro pelješki slikarski velikan Celestin Medović

Dulist

Europska komisija osniva posebni Centar za kibernetičku sigurnost u zdravstvu

Dulist