Zanimljivosti

Zaboravljeni blagdanski kruh – ‘luk’

kruh zvan luk

Božićnu trpezu, zajedno s priklama, suhim smokvama, kotonjatom, mantalom, mjendulima i kupicom rakije travarice, nekada davno ukrašavao je simbolički i vizualno tradicionalni dubrovački kruh zvan 'luk'.

Nažalost ta je tradicija već zaboravljena, a pokušala se obnoviti o Božiću 1998. kada je prema sjećanjima Maje Nodari taj kruh proizvela gospođa Franica Krile, inženjerka biotehnologije, te je tada ponovno ukrasio dubrovačke božićne trpeze.

Kruh je to u obliku luka na koji je položen vitičasti ukrašeni križ od tijesta s posebnim otvorom-malom rupom otprilike u sredini križišta u koju se stavlja božična svijeća ukrašena lovorikom, maslinom ili ružmarinom. Na kruh luk ili pored njega stavljale su se lijepe crvene  jabuke i naranče.
Luk je krasio dubrovačke trpeze od Badnjeg dana pa sve do Sveta Tri kralja.  
 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Rođen poznati dirigent Baldo Podić

Dulist

LIONSI NA LASTOVU Poezijom do donacije za Dom zdravlja

Dulist

NOVA EU PRAVILA ZA PUTNIKE Standardizacija prtljage i ograničenje tekućina

Dulist