Crna kronika

ZABILJEŽEN NIZ PROVALA Ekipa Rumunja ‘operirala’ po stanovima u Dubrovniku

rumunji kradja provala naslaovna

Na dubrovačkom se području tijekom srpnja dogodio niz provala u stanove, o čemu je DuList pisao još 12. srpnja. Kako doznajemo od naših sugrađana, u jedan stan na Montovjerni provaljeno je i prije dva dana. Lopovi su, govore nam naši dobro upućeni sugovornici, pretumbali cijeli stan te ukrali svo zlato kojega su pronašli.
Srećom, policija je lopovima uspjela stati na kraj, a plačkaši, inače državljani Rumunjske nisu provaljivali samo u stanove na dubrovačko području. Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske ističu kako je dvojac u dobi od 56 i 41 godinu tijekom srpnja provalio u 31 stan i to 11 na području Splita, 12 na području Dubrovnika,  dva na području Opuzena i jedan na području Ploča, dva na području Makarske, dva na području Omiša, jedan na području Ploča i jedan stan na području Baške Vode.

Uhvaćeni su zajedničkom akcijom dubrovačke i splitske policije.
Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno, javljaju iz PU dubrovačko-neretvanske, postojanje osnovane sumnje da su korištenjem odgovarajućeg alata lomili uložak cilindrične brave nakon čega bi korištenjem alata otključali bravu i ušli u stan, odnosno nasilno su provaljivali ulazna vrata, nakon čega bi ušli u stan i ukrali bi novac, zlato, vrijedan nakit, satove, novčanike, dokumente. Na opisani način su ostvarili obilježja 27 kaznenih dijela protiv imovine od čega 20 Teška krađa opisano u članku 229. stavak 1. točka 1. u vezi sa člankom 228. stavak 1. Kaznenog zakona, te sedam Teških krađa u pokušaju kada iz stanova u koje su provalili nisu ništa otuđili. Ostvarili su protupravnu imovinsku korist u visini oko 99.000,00 €.

-Početkom srpnja na području Splita zabilježeno je devet provala u stanove, a nekoliko dana nakon toga i na području Dubrovnika zabilježeno je sedam provala. Potom su počinitelji napustili područje Dubrovačko-neretvanske županije, međutim rekonstrukcijom njihovog kretanja utvrđeno je da su se u srijedu, 24. srpnja ponovno vratili na područje Dubrovačko-neretvanske županije gdje su počinili 4 nova kaznena djela. Iniciranim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da bi se moglo raditi o istim počiniteljima nakon čega se dodatno intenzivira suradnja policijskih uprava u cilju lociranja i pronalaska počinitelja – objavila je Policijska uprava.

Dubrovačka policija je, navodi se dalje u priopćenju, identificirala vozilo s kojim su se počinitelji kretali i koje je napustilo područje Dubrovačko-neretvanske županije u smjeru Splita o čemu su obavijestili splitske kolege koji su intenzivnim operativnim radom na terenu, uz potporu policijskih službenika kriminalističko-obavještajne analitike, vozilo pratili i utvrdili da su osobe stacionirane na području Makarske. Zajedničkim radom na terenu policijskih službenika Službe općeg kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske, PP Omiš i PP Makarska u srijedu su pronađeni, uhićeni i dovedeni u službene prostorije PP Makarska radi provođenja istraživanja. U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljena je pretraga stana i vozila kojeg su koristili. Pronađen je novac, dio ukradenog zlata koje bilo skriveno u čarapama, a pronađen je i provalnički alat.

Nakon dovršenog istraživanja uz kaznenu prijavu predani su pritvorskom nadzorniku.

Pročitajte još

Požar na Pelješcu pod nadzorom, vatrogasci rade na sanaciji

Dulist

DORH ponovno uložio žalbu i traži produljenje istražnog zatvora za Albanku Ymeri

Dulist

POŽAR NA PELJEŠCU Situacija je dobra, vatrogasci će dežurati cijelu noć na terenu

Dulist