Aktualno

ZA VRIJEME ZATVARANJA FESTE U Kaliforniji preminula Stella Baljević Letunić

stela baljevic letunic 2

Dugogodišnja članica grupe ‘Zavazda Konavle’ preminula je u svome domu u Kaliforniji u 72. godini života, javljaju iz Matice hrvatskih iseljenika. Dugo godina predavala je španjolski jezik u Eureka Union School Districtu i Sierra Collegeu. Bila je aktivna članica Hrvatskog doma (Croatian-American Cultural Club) u Sacramentu i lanica Odbora za planiranje svakogodišnje feste Croatian Extravaganza

Stela Baljević Letunić, dugogodišnja članica grupe ‘Zavazda Konavle’ preminula je u svome domu u Kaliforniji 6. veljače u 72. godini života, za vrijeme završetka 1050. Feste Svetoga Vlaha u Dubrovniku. Njen posljednji e-mail, koji je u životu poslala, bio je čestitka za Festu sv. Vlaha. Jako tužno, ali i simbolično.

Pred Božić 1970. je s mužem Matom iz Dubrovnika otputovala prema Južnoj Americi. Najprije su s obitelji, naravno, proveli božićne i novogodišnje blagdane u New Havenu, CT, SAD. Četiri su godine živjeli u Kolumbiji i još dvije i pol u Ekvadoru prije doseljenja Stellinu bratu Perici u Connecticut, gdje su proveli sljedećih 8 godina.

Stella je u Connecticutu nekoliko godina radila u turizmu i tako upoznala Karibe i na brzinu postala specijalist za American Airlines SABRE kompjuterski sistem za automatsku obradu rezervacija letova, hotela, rent-a-cara i drugog. Tu im se rodio sin Matthew i kći Mariana. To su nam svima bile možda najsretnije godine, jer smo bili blizu i svaki vikend. Bili su tu i česti ljetni putovi u Grad, a mali Matthew je u prvoj godini života cak tri puta letio preko Atlantika. Matin posao kasnije ih je odveo u Kaliforniju i Granite Bay, grad nedaleko Sacramenta, gdje su ostali. Iako 5000 km daleko, cesto su posjećivali obitelj, pogotovo za blagdane.

Stella i Mato bili su aktivni članovi Hrvatskog doma (Croatian-American Cultural Club) u Sacramentu. Mato je jedno vrijeme bio član Uprave Kluba i sudjelovao u planiranju i gradnji nove, velike i moderne zgrade Kluba s lijepim parkom okolo, a Stella je sudjelovala u raznim humanitarnim akcijama Kluba i bila članica Odbora za planiranje svakogodišnje feste Croatian Extravaganza, drugog vikenda u lipnju.

Stella i njen brat bili su i na nekoliko zanimljivih zajedničkih putovanja: Španjolska, Francuska, Njemačka i Austrija. Na putovanju u Čileu po prvi put su sreli i upoznali rođake s majčine strane. Otada su se s nekima vidjeli i ovdje u Gradu. Stella je u Kaliforniji dugo godina predavala španjolski jezik u Eureka Union School Districtu i Sierra Collegeu. Njen brat se nada da će je uskoro moći dovesti doma, da počiva među svojima u ljubljenome Gradu.

Počivala u miru Božjem!

Iz Matice iseljenika priložili su i tekst gspođe Stelle koju je uputila za ovogodišnju jubilarnu Festu sv. Vlaha:

-Poštovani biskupe msgr. Roko Glasnoviću, gradonačelniče gosp. Mato Frankoviću, župniče crkve sv. Vlaha u Stonu don Bernardo Pleše i gospođo Maja Mozara,

Puno Vam hvala što mislite na nas u daljini i na Vašim cestitkama i blagoslovima. Srdačno čestitamo Vama, rektoru crkve sv.Vlaha don Hrvoju Katušiću te svim građanima našega Grada i Stona te cijele Dubrovačke županije ovogodišnju 1050. Festu našega Parca svetog Vlaha kao i Dan Grada Dubrovnika!

‘Po zagovoru sv. Vlaha, oslobodio nas Bog od bolesti grla i svakog drugog zla! ŽIVIO SVETI VLAHO!

S poštovanjem, Stella i Mato Letunic sa obitelji, Granite Bay, California, USA.

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist