Hrvatska

Za Pelješki most zainteresirana samo jedna hrvatska tvrtka

peljeski most studija okolis predstavljanje 240915 8

Krajem ovog ili početkm idućeg mjeseca znat će se imena tvrtki koje ulaze u drugi krug natječaja za izgradnju Pelješkog mosta.

Javilo se ukupno 12 konzorcija i pojedinačnih tvrtki koje žele ovaj projekt, eminentne svjetske građevne kompanije, a prvi put na natječaj su se javile i neke kineske kompanije.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, na natječaj se javila samo jedna hrvatska tvrtka – zagrebački Viadukt, i to s francuskim Bouyguesom. Njemački Strabag jedina je tvrtka koja se samostalno javila na natječaj. Među natjecateljima su i tvrtke koje su već gradile u Hrvatskoj.

Tako su se na natječaj zajednički javili američki Bechtel i turska Enka koji su gradli autocestu Bosiljevo – Sveti Rok. Tu je i talijanski Astaldi koji je izvodio radove na autocesti Zagreb – Goričan. On se na natječaj javio s turskom tvrtkom Ic Içtaş. Oni su, primjerice, zajednički gradili impozantni most preko Bospora. Na natječaj se javio konzorcij koji predvodi španjolska Comsa koja trenutno gradi željezničku prugu Gradec – Sv. Ivan Žabno. Tu su i grčka kompanija Aktor koja je u konzorciju s južnokorejskim Daewoom, francuski Eiffage, talijanski Cimolai, španjolski Obrascon. Kako doznajemo, na natječaj su se javila dva kineska konzorcija. Jedan predvodi China Road and Bridge Corporation, a drugi Sichuan Road and Bridges Corporation.

Kako prenosi Jutarnji, radi se o uglednim i svjetski poznatim građevinskim tvrtkama koje su u mogućnosti realizirati ovaj impozantni projekt. U prvom krugu svi oni moraju dokazati da su tehnički i financijski spremni ispuniti uvjete natječaja. U drugom krugu oni koji prođu predaju svoju financijsku ponudu. Uz sami most, u natječaj je uključena i izgradnja 1780 metara pristupne ceste s kopnene strane i 800 metara ceste s pelješke strane, a ponuđena cijena izgradnje mogla bi daleko premašiti procijenjenu vrijednost projekta od 1,756 milijardi kuna, koju je u natječaju predvidio investitor Hrvatske ceste.

Više potražite ovdje.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist