Kroz prizmu zakona

Za neovlašteno zvučno, slikovno i seksualno snimanje – zatvor! Osim ako…

mobiteli

Jako često, ma sigurno ste i vi čuli te priče, nebitno iz prve, druge ili pak treće ruke, susjedi koji su u svađi ili bivši bračni partneri koji se razvode i to ne na mirno, snime jedni druge. Pa onda čuvaju i nose ponosito tu snimku okolo hvaleći se kako imaju dokaz da ih je ovaj drugi vrijeđao, prijetio im i slično. Često je danas da, u pravilu mladići, eksplicitnu snimku koju su napravili s djevojkom, uz njen pristanak, ali ne za javnost, prošire okolo. Ova su pitanja regulirana našim Kaznenim zakonom. U prvom slučaju, iako je načelno riječ o protupravnom djelu, ovisno o okolnostima slučaja, sud može procijeniti da ipak nije počinjeno kazneno djelo, jer postoji javni interes ili je ugroženo neko drugo veće dobro pa privatnost pada u drugi plan.

Neovlašteno zvučno snimanje i prisluškivanje
— Tko neovlašteno zvučno snimi nejavno izgovorene riječi drugoga ili tko posebnim napravama neovlašteno prisluškuje nejavno izgovorene riječi drugoga koje mu nisu namijenjene, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine – jasan je naš Kazneni zakon. Ovom će se kaznom zapravo kazniti onaj tko snimljene riječi uporabi ili učini dostupnim trećoj osobi ili tko prisluškivane riječi doslovce ili u bitnim crtama javno iznese. Predviđena je veća kazna, i to u rasponu od šest mjeseci pa čak do pet godina zatvora, za službene osobe koje u obavljanju službe počine ovo kazneno djelo.
Nema kaznenog djela ako su navedene radnje učinjene u javnom interesu ili pak drugom interesu koji je pretežniji od interesa zaštite privatnosti snimane ili prisluškivane osobe. Na primjer, netko neovlašteno snimi osobu kako govori o podmetanju eksploziva pod nečiji automobil ili prijetnja ubojstvom. Interes zaštite ugroženih osoba, logično, pretežniji je od zaštite privatnosti onoga koga se snimilo.

Banner 300x250 DU 1

Neovlašteno slikovno snimanje
— Tko drugoga koji se nalazi u stanu ili prostoru posebno zaštićenom od pogleda neovlašteno slikovno snimi ili takvu snimku uporabi ili učini dostupnom trećoj osobi i na taj način povrijedi njegovu privatnost, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine – predviđa Zakon.
Za službenu osobu kazna je veća, do tri godine zatvora. Ista tolika kazna je predviđena za onoga tko snimku učini dostupnom većem broju osoba. Zlouporaba snimke spolno eksplicitnog sadržaja Svi se sjećamo slučaja Severininog ‘filmića’. Zakon je po pitanju takvih slučajeva jasan, ali naša je pjevačica imala problem, jer nije mogla dokazati tko je ukrao tu snimku i proširio je.
— Tko zlouporabi odnos povjerenja i bez pristanka snimane osobe učini dostupnim trećoj osobi snimku spolno eksplicitnog sadržaja koja je snimljena uz pristanak te osobe za osobnu uporabu i na taj način povrijedi privatnost te osobe, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine – predviđa Kazneni zakon.
Istom će se kaznom kazniti onaj tkouporabom računalnog sustava ili na drugi način izradi novu ili preinači postojeću snimku spolno eksplicitnog sadržaja i tu snimu uporabi kao pravu te time povrijedi privatnost osobe na toj snimci. Tko ovo kazneno djelo počini putem računalnog sustava ili mreže ili na drugi način zbog čega je snimka postala dostupna većem broju osoba, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.
Za navedena kaznena djela progon se vrši po prijedlogu, a snimke i naprave se oduzimaju počinitelju.

Pročitajte još

Veće naknade za nezaposlene, primat će ih i stranci te oni koji sporazumno raskinu radni odnos!

Ivana Mijić Vulinović

Slovenija na korak do legalizacije eutanazije, hoće li i Hrvati tamo skončavati život?!

Ivana Mijić Vulinović

Zakonsko rješenje afitavanja je neustavno, nepromišljeno, suludo!

Ivana Mijić Vulinović