Aktualno

Za dilanje i do 15 godina

droga mup8429

Spojenom raspravom i izmjenama Kaznenog zakona nastavit će se zasjedanje Sabora, prema zakonskim tekstovima Vlade i Hrvatskih laburista, a vezano za izmjene zakona o posjedovanje droga, seksualno zlostavljanje i davanje mita.

Prema prijedlogu Vlade, posjedovanje droge više se ne bi trebalo biti kazneno djelo, već prekršaj i to od 1. siječnja 2013. Godine, a kazneni progon usmjerit će se prema sankcioniranju onih koji drogu proizvode i puštaju u promet.
Kazne za dilanje droge oko škola povisit će se na čak 15 godina zatvora, a posjedovanje droga za vlastite potrebe kažnjavalo bi se prekršajno i to od pet do dvadeset tisuća  kuna, a moći će se izreći i mjera obveznog liječenja. Nije propisana količina droge koja će se smatrati drogom za vlastitu uporabu.

Kaznena djela vezana uz seksualno iskorištavanje djece ubuduće će morati prijavljivati i članovi obitelji počinitelja, a zastarni rokovi za takva djela, umjesto od počinjenja, teći će od punoljetnosti žrtve, piše index.hr.

Proširuje se definicija kaznenog djela davanja mita, u koje ulaze i djela u kojima korist ostvari treća osoba.
 Laburisti svojim zakonskim prijedlogom predviđaju kaznenu odgovornost za poslodavca koji u zakonom propisanom roku radniku ne dostavi obračun iznosa neisplaćene cijele ili dijela plaće, naknade plaće ili otpremnine koji je bio dužan isplatiti.

Pročitajte još

HVZ Hrvatski vatrogasci sve svoje zadatke izvršavaju po najvećim standardima struke

Dulist

POSVUDA KOLONE I GUŽVE Što nas tek čeka za vikend?

Dulist

GRANIČNI PRIJELAZ IMOTICA – DUŽI Važna obavijest za građane

Dulist