Kultura

‘YOUR BLACK HORIZON’ Umjetnički paviljon na Lopudu ponovno otvara svoja vrata

Horizont habsburg lopud 1

Od petka 18. svibnja za javnost se otvara umjetnički paviljon ‘Your Black Horizon’ na otoku Lopudu autora Olafura Eliassona i Daida Adjayea.

Svjetski poznati umjetnici predstavili su ovu jedinstvenu arhitektonsko-svjetlosnu instalaciju na venecijskom bijenalu 2005. godine, a od 2007. Zaklada za suvremenu umjetnost Thyssen-Bornemisza Art Contemporary trajno ju je postavila na otok Lopud te ju poklonila Lopuđanima i posjetiteljima Lopuda.

Umjetnik Olafur Eliasson i arhitekt David Adjaye kreirali su instalaciju osmišljenu kao okoliš u kojem se umjetnost i arhitektura od samog početka sagledaju kao jedno, kao ‘recipročna jednadžba’ te ju posebno podesili za specifične svjetlosne uvjete na Lopudu.

Svjetlo mijenja boju kroz ciklički spektar jednog dana – od izlaska do zalaska sunca, utiskujući crtu horizonta u stražnji dio mrežnice oka posjetitelja i aktivirajući njihovo sjećanje na prirodan horizont.

Paviljon se nalazi u sklopu brižno čuvanih i održavanih vrtova predjela Šiškovo, u samom središtu naselja Lopud, a kao i dosadašnjih godina posjećivanje i obilazak bit će u potpunosti besplatno svakog dana od 10 do 19 sati.

Pročitajte još

[FOTO] Ansambl LADO oduševio publiku u parku Gradac!

Dulist

75. IGRE Kroz razgovore o Jupi prisjećanje na zlatno doba Dubrovnika i Igara

Dulist

VEČERAS U DVORU Kvartet Arod donosi glazbenu čaroliju

Dulist