Aktualno

WEB HEROJ Policija educirala kako izbjeći računalne prijevare

policija web heroj 4 1

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska je tijekom veljače provela niz aktivnosti koje su imale za cilj edukaciju i podizanje svijesti građana i zaposlenika o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminaliteta, opasnostima koje prijete preko interneta i načinima zaštite. Policija educirala gotovo 2,5 tisuće građana gdje su obuhvaćene sve kategorije građana, od učenika do umirovljenika.

Broj kaznenih djela računalnih prijevara je u porastu, kako u svijetu, tako i na razini Hrvatske i upravo je zbog toga Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo kampanju „Web heroj“ koja se provodi na razini cijele Hrvatske i koja ima za cilj prevenirati računalne prijevare građana.

Osim toga, policijski službenici koji rade na poslovima kibernetičkog kriminaliteta putem televizije, radija i portala kroz intervjue i izjave pružili su građanima podatke o najčešćim oblicima prijevara na internetu, kako ih prepoznati i uspješno se zaštititi te kako unaprijediti svoju osobnu i korporativnu računalnu sigurnost kako i sami ne bi postali žrtve.

Neki od osnovnih savjeta građanima su:

  • Nikada ne biste trebali objavljivati ili dijeliti s drugima podatke vaše bankovne kartice, OIB, adresu stanovanja, eksplicitne fotografije i sl. jer takvi podaci se mogu iskoristiti za ostvarivanje financijske koristi
  • Nikada ne uplaćujte novac i kriptovalute osobama s kojima ste komunicirali jedino preko interneta ili telefona
  • Svaku ponudu koja se čini predobra da bi bila istinita dvostruko provjerite i čitajte recenzije drugih korisnika, provjerite i osobe koje vas kontaktiraju, postoji li još negdje zapis o njima i onome o čemu razgovaraju
  • Čuvajte se oglasa i internetskih stranica koje nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode – ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, nije istinito!
  • Ako vam netko uplaćuje novac, dovoljno je da mu samo date svoj broj računa (IBAN), nikakve druge podatke ne trebate dostavljati, svaku sumnju prijavite policiji.

Pročitajte još

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist