Aktualno

VRUĆINE Kako održati krvni tlak pod kontrolom ljeti?

mjerenje tlak

Ljeti se može uživati ​​u prirodi, ali za neke ljude vrućina može predstavljati ozbiljne zdravstvene rizike. Utječu li ljetne vrućine na krvni tlak, pitanje je koje se često postavlja. Dok srce pumpa krv po cijelom tijelu, krv pritišće stijenke arterije, stvarajući krvni tlak. Mjerenje od 120/80 mmHg ili manje smatra se normalnim, iako se to može promijeniti ovisno o dobi, zdravlju i drugim varijablama, piše Manhattan Cardiology.

Postoji nekoliko načina na koje ljetne vrućine mogu utjecati na krvni tlak. Među njima je dehidracija jer se ljeti znojimo više nego inače. Dehidracija čini krv gušćom i teže ju je pumpati, što može povisiti krvni tlak. Vazodilatacija se isto tako može dogoditi jer se krvne žile u tijelu mogu proširiti kao odgovor na toplinu, što može sniziti krvni tlak. Iako obično kratkotrajan, ovaj učinak možda neće biti dovoljno jak da značajno snizi krvni tlak. U ljetnim mjesecima možemo više konzumirati slane hrane poput čipsa i ostalih grickalica, što također može povećati krvni tlak. Ljetne vrućine mogu smanjiti učinkovitost nekih lijekova za krvni tlak. Diuretici, na primjer, koji se često koriste za snižavanje krvnog tlaka, mogu dovesti do neravnoteže elektrolita i dehidracije, a oboje se ubrzava vrućim vremenom.

Kako kontrolirati krvni tlak ljeti?
Ako imate visok krvni tlak ili ste zabrinuti zbog učinaka ljetnih vrućina na vaš krvni tlak, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste kontrolirali svoje zdravlje. Pijte puno vode i izbjegavajte slatka ili alkoholna pića, koja mogu dehidrirati tijelo. Što je više moguće, ostanite unutar klimatiziranih objekata i ostanite unutra tijekom najtoplijeg doba dana. Nošenje odjeće svijetlih boja može vam pomoći da ostanete hladni jer reflektira sunčevu svjetlost. Pokušajte ograničiti unos slane hrane i radije se odlučite za svježe voće i povrće. I naposljetku, ako uzimate lijekove za kontrolu krvnog tlaka, pobrinite se da ih uzimate prema uputama i porazgovarajte o svim nedoumicama sa svojim liječnikom.

Pročitajte još

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

MORE U DUBROVNIKU NA 29.7 STUPNJEVA Novi hrvatski rekord

Dulist

Raspisani natječaji za ravnatelje Lokruma i Dubrovačkih muzeja

Dulist