Grad

VRUĆINAMA USPRKOS Mladi Crvenog križa na dubrovačkim zidinama

crveni kriz zidine 1

Jučer, 9. kolovoza 2015. godine, temperatura na dubrovačkim zidinama prelazila je 40 stupnjeva Celzija.

Bez obzira na visoku temperaturu Mihaela, Leo, Nikša i Pero su bili na svojim postama, u obilasku oko Sv. Ivana i kule Minčeta.

Dubrovačke zidine, u najtoplijim ljetnim mjesecima srpnju i kolovozu, posjete tisuće ljudi.

Imajući dobra iskustva s Dubrovačkog polumaratona i utrke Dubrovačkim zidinama -2K, Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik predložilo je provođenje pilot projekta „Crveni križ na zidinama“, a Društvo prijatelja dubrovačke starine prihvatilo je sufinancirati ovaj projekt.

Od 6. srpnja ove godine sedam članova Kluba mladih GDCK Dubrovnik dežuraju svaki dan od 9 do 19 sati na Dubrovačkim zidinama na dvije frekventne lokacije Sv. Ivanu na južnom dijelu zidina i Minčeti na sjevernom dijelu zidina. Osim temeljnih znanja o prvoj pomoći i radio komunikaciji, članovi Kluba mladih GDCK Dubrovnik posebno su educirani za pružanje prve pomoći u situacijama vezanim uz toplinski val.

Intervencije koje su u proteklih mjesec dana naši mladi imali bile su vezane uz dehidraciju, toplinsku iscrpljenost i nesvjesticu, sanirali su ozljede kao što su ogrebotine i žuljevi te ozljede zglobova, provjeravali su puls i pomagali iscrpljenim posjetiteljima prilikom silaska sa zidina. Osim pružanja prve pomoći članovi Kluba mladih GDCK Dubrovnik često daju informacije o Gradu i događanjima u njemu, a onima koji su zaboravili uzeti bocu vode istu i ponude.

„Vruće je, ali odi gori ima i malo bave“, „Naporno je, ali je i interesantno“, „Izdržat ćemo, žilavi smo mi.“, nadopunjuju jedno drugo dubrovačka mladost.

Prisutnost prepoznatljivog znaka, Crvenog križa, daje osjećaj sigurnosti posjetiteljima Dubrovačkih zidina, a naši mladi članovi na čast su i nama i svome Gradu.

Tekst i foto: Crveni križ Dubrovnik

Pročitajte još

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist