Kupina je višegodišnji grm ukusnih i nutrijentima bogatih bobica koje obiluju antioksidansima i tako na više načina štite naš organizam, a sazrijevaju upravo u kolovozu i rujnu.
Sadrže vitamin A, B1, B2, B3, B6, vitamin C, folnu kiselinu, vitamin E i K. Mineralni sastav uključuje kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij i cink, a i dobar su izvor aminokiselina i esencijalnih vlakana.
Pomažu boljem pamćenju, izvrsno djeluju na zdravlje očiju, dobre su za kardiovaskularne bolesti, pogodne su i za trudnice te su prirodna zaštita od raka pluća, crijeva i jednjaka.
Kupine su najsočnije su i najukusnije kada se konzumiraju svježe ubrane, ali moguće ih je vrlo dobro pripremiti za konzumaciju i kada su zamrznute. Ovisno o okusu, mogu se uzimati kao međuobrok samostalno ili u kombinaciji s drugim voćem ili orašastim plodovima.
Budući da je ritam današnjeg života ubrzan, pri čemu se često preskače doručak ili međuobrok zbog nedostatka vremena, kupine su odličan sastojak za smoothieje, shakeove ili voćne salate koji ne zahtijevaju previše vremena za pripremu. Odlične su i za različite sladolede, torte ili kolače, a popularno je i kupinovo vino specifična okusa i mirisa, ali i likeri i razni drugi alkoholni napitci.
Izvor: Alternativa za vas