Kultura

Vrhunske izvedbe u sklopu 18. Epidaurus Cavtat Festivala

Mladi talenti Epidaurusa 17

Ove subote, u sklopu 18. Epidaurus Cavtat Festivala, održan je dinamičan koncert dvojice iznimnih pijanista iz Italije – Alessandra Caponea i Rema Raimonda Mazzea. Koncert je održan u Domu kulture Cavtat, a Festival je još jednom pokazao svoju posvećenost pružanju raznolike i bogate lepeze umjetnika iz različitih dijelova svijeta i svih grana umjetnosti.

Publika, sastavljena mahom od ljubitelja klasične glazbe, imala je priliku uživati u vrhunskim izvedbama ovih talentiranih glazbenika.

Alessandro Capone, pijanist poznat po izvanrednom talentu i tehničkoj vještini, diplomirao je na prestižnom Konzervatoriju ‘San Pietro a Majella’ u Napulju te je međunarodno priznat zahvaljujući nastupima diljem Europe.

Remo Raimondo Mazzeo, pijanist rođen u Arianu Irpinu, Italija, poznat je po svojoj virtuoznosti i pedagoškom radu. S diplomom iz klavira s najvišim ocjenama, Mazzeo je ostvario uspjehe na mnogim međunarodnim natjecanjima te surađuje s renomiranim glazbenim institucijama.

Nakon solo izvedbi, Capone i Mazzeo po prvi su put zajedno nastupili kao duo, pruživši nezaboravan zajednički nastup koji je oduševio publiku i zaokružio večer ispunjenu vrhunskom klasičnom glazbom. Oduševljena publika spontano je predložila da se ovaj pijanistički duo nazove ‘Duo Epidaurus’.
Epidaurus Cavtat Festival još je jednom dokazao svoju misiju promicanja klasične glazbe i talentiranih umjetnika, pružajući publici jedinstvene glazbene trenutke.

Festival nastavlja s bogatim programom i očekuje nas još puno izvanrednih nastupa, dva već danas.

Dvije Raguse/The two Ragusas, Posveta ženi/Homage to women/Omaggio alle donne
Glasovirski duo Diana Nocchiero & Vera Lizzio: Pianoforte za četiri ruke održat će se u Domu kulture s početkom u 20 sati, nakon čega slijedi, u 21 sat, ‘Gitarissimo’ Luciana Pompilija.

Vera Lizzio
Pijanistica Vera Lizzio započela je studij klavira u vrlo ranoj dobi, diplomirajući s najvišim ocjenama na Glazbenom institutu ‘V. Bellini’ u Cataniji. Nastavila je svoje obrazovanje i proširila repertoar s Laurom Palmieri i Vincenzom Balzanijem te stekla specijalizaciju II. stupnja, diplomiravši s počastima i počasnom pohvalom na Konzervatoriju ‘A. Corelli’ u Messini. Od početka svojih studija sudjelovala je na mnogim nacionalnim i međunarodnim natjecanjima za klavir i komornu glazbu, poput ‘Città di Osimo’, ‘A.M.A. Calabria’, ‘P. Avagliano’, ‘Città di Ruvo di Puglia’, ‘Benedetto Albanese’, ‘Luigi Paduano’, ‘SEILER Palermo’ i drugih, uvijek ostvarujući sjajne uspjehe.
Lizzio ima bogatu koncertnu karijeru, nastupajući kao solistica te u komornim sastavima. Pozivana je od strane važnih glazbenih institucija u Italiji i inozemstvu, primjerice od Talijanskog kulturnog instituta u Bruxellesu gdje je nastupala na prestižnim mjestima kao što su Auditorium Kauffman u Bruxellesu, Sala Verdi Konzervatorija u Milanu, Amfiteatar Valle degli Dei i na obalama slanog jezera na Sinajskoj poluotoku. Trenutno je profesorica klavira na Konzervatoriju ‘A. Corelli’ u Messini.

Diana Nocchiero
Diana Nocchiero diplomirala je na Državnom konzervatoriju glazbe ‘A. Vivaldi’ u Novari, Italija, gdje je studirala s Adrianom Vasilacheom, Vincenzom Balzanijem, Walterom Krafftom i Mariom Delli Pontijem. Intenzivno nastupa kao solistica i s raznim ansamblima, te je gostovala kao umjetnica s Nacionalnim orkestrom Malte, London Music Arts Strings Orchestra, orkestrom I Maestri (London), Montrealskim orkestrom Philharmonique du Nouveau Monde, Virtuosi iz Praga, Državnom filharmonijom Bacau (Rumunjska), Državnom filharmonijom Ramnicu Valcea (Rumunjska), Državnom filharmonijom Ploiesti (Rumunjska), Državnom filharmonijom Vidin (Bugarska), Državnom filharmonijom Shumen (Bugarska), Državnom filharmonijom Kharkov (Ukrajina) i Buenos Aires J.S. Bach orkestrom.
Diana Nocchiero nastupala je diljem Europe, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Singapura, Indonezije, Argentine, Urugvaja i drugih zemalja. Nastupala je na prestižnim mjestima poput Manoel Theatre u Valletti (Malta), St. Martin in the Fields (London), St. John Smith Square (London), St. Merry (Pariz), Cité internationale universitaire (Pariz), New York University (New York), Klavierhaus (New York), Steinway Hall (New York), ORF – Radiokulturhaus (Beč) i drugima. Njezini koncerti emitirani su na raznim radiotelevizijskim postajama u Italiji i inozemstvu, uključujući BBC u Engleskoj, ORF u Austriji, RTVE u Španjolskoj, TRT 3 u Turskoj i brojnim drugim mrežama.
Nerijetko je članica žirija na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima, kao i učiteljica na raznim majstorskim tečajevima u Italiji i inozemstvu.

GITARISSIMO: Luciano Pompilio, gitara – sjećanje na Antu Skaramucu
Luciano Pompilio diplomirao je s počastima klasičnu gitaru na Konzervatoriju glazbe ‘U. Giordano’ u Foggiji, Italija, istodobno stekavši postdiplomski stupanj analizirajući Brittenov “Nocturnal” na Humanističkom fakultetu u Bologni, Italija. Maestro Pompilio osvojio je 15 prvih nagrada na gitarističkim natjecanjima i stigao do finalnih krugova na više od 25 natjecanja.
Njegov rad u duetu s Maestrom Giuseppeom Caputom nagrađen je prvom nagradom na natjecanju ‘Montelimar’ u Francuskoj, koje se smatra najprestižnijim natjecanjem za gitarske due na svijetu. Luciano i Giuseppe bili su prvi Talijani koji su postigli ovaj izvanredan uspjeh.
U nedavnom posjetu Paragvaju, Maestro Pompilio dobio je nagradu ‘Premio Republica’, jednu od najprestižnijih civilnih nagrada u Latinskoj Americi. Smatra se jednim od najboljih izvođača glazbe legendarnog paragvajskog skladatelja Agustina Pio Barriosa Mangoréa. Izdao je devet CD-ova, a CD ‘Tribute’ dospio je na top 30 listu izdanja iTunes top 200 u Kanadi i Njemačkoj.
Maestro Pompilio nekoliko je puta gostovao u Europi, Aziji i Americi. Umjetnički je direktor Međunarodnog gitarističkog festivala ‘Città di Manfredonia’ i Sezone komorne glazbe ‘In Concerto’ u San Giovanni Rotondu.

Pročitajte još

KOLARINI NA FESTIVALU SOLI ‘Matrimonijo’ u stonskoj Tvrđavi Kaštio

Dulist

Pierre-Laurent Boucharlat dojmio publiku 18. Epidaurus Cavtat Festivala

Dulist

Knjiga Stipe Kutleše o Ruđeru Boškoviću predstavlja se u Ravnom

Dulist