Aktualno

Vožnja u japankama i šlapama je opasna, posebno zbog ovog razloga

Prilikom upravljanja automobila treba imati pogodnu odjeću i obuću, kako biste se osjećali ugodno te mogli normalno upravljati. Pogodna je komforna, prozračna odjeća od prirodnih materijala, a posebice je važna obuća. Nije uputno voziti u čizmama za snijeg (‘gojzericama’), ženskim cipelama sa štiklama, a posebice u natikačama i japankama, što je ljeti, nažalost, česta pojava.

Nije uputno voziti ni bos, premda je to znatno manje štetno i potencijalno opasno. Naime, najveći problem je u radnji skidanja noge s gasa i potom pritiskanju kočnice. Vozač/vozačica rutinski, kao cjelinu, rade tri slijedna pokreta: podižu je s gasa, pomiču ulijevo i pritišću kočnicu.

Kad im, u tom postupku, natikača ili japanka bočno zapne za papučicu kočnice, ne uspiju obaviti drugi slijedni pokret te ‘automatizmom’ naprave treći – umjesto kočnice stisnu gas! Tako su mnogi izazvali nesreću, udarili u zid, drugi automobil, naletjeli na pješaka, a neki automobilom upali u more/jezero/rijeku.

To je jednako opasno s ručnim i automatskim mjenjačem. S ručnim mjenjačem natikača/japanka može stvoriti probleme pri aktiviranju spojke, što je ne samo funkcionalni, nego i sigurnosni rizik, a zbog toga možete oštetiti mehanizam prijenosa snage – sinkrone, zupčanike, spojku…

U Hrvatskoj, kao i u većini europskih zemalja to nije kažnjivo, osim u Španjolskoj, s 80 eura. Ali ako doživite prometnu nesreću, a policija u zapisnik unese da ste vozili s nepodesnom obućom (što su dužni), u sudskom postupku to će vam biti otegotna okolnost. A temeljem toga, osiguravateljska tvrtka može umanjivati ili osporavati ugovoreni odštetni zahtjev.

Dakle i ljeti prilikom upravljanja automobila trebate nositi prikladnu obuću, normalne, lagane ili sportske cipele. Ako ste baš u okolnostima da vozite s natikačama ili japankama (što vam ne preporučujemo!), skinite ih i odložite na suvozačevu podnicu ili podnicu stražnjeg sjedala (da ne smetaju upravljanju) i vozite bosi. Znatno je manje rizično, ali ni to nije preporučljivo, piše Autoportal.hr. 

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist