Plodovi balančane su vrlo hranjivi, a razlikuju se po oblicima i bojama, no najpoznatija je kod nas duguljasta balančana, tamnoljubičaste boje.
Ova zanimljiva biljka potječe iz Indije gdje je u upotrebi već 3000 godina. Iz Indije se uzgoj najprije proširio na istok Azije, u Kinu i Japan. U 14. stoljeću balančana se počela uzgajati na području južne Europe, a u 16. stoljeću raste njegova popularnost i u srednjoeuropskim zemljama. Plodovi su čest gost na jelovnicima ljubitelja povrća širom svijeta, a u veganskim kuhinjama slove kao prava poslastica te savršena i ukusna zamjena za meso.
Tradicionalna kineska medicina priznaje ovu biljku kao odlično sredstvo za liječenje gastritisa, kostobolje, reume, opeklina kože pa čak i raka. U Nigeriji je na glasu kao izvrstan lijek protiv išijasa, mišićnih grčeva i hemoroida. U mnogim istočnim kulturama vrlo je cijenjen čaj od svježe ili osušene kore balančane, a poznata je i primjena obloga od lišća biljke ili mesa ploda u svrhu ublažavanja upala.
Ovo povrće je odličan izvor vitamina K, C, A, B1, B3, B6 i B9 (folna kiselina). Bogato je i mineralima kalijem, kalcijem, fosforom, bakrom i magnezijem. Obiluje vlaknima koja imaju višestruko značenje za organizam.
Dobrobiti balančane su: štiti imunološki sustav, poboljšava cirkulaciju, čuva zdravlje srca i krvnih žila, smanjuje stres, usporava rast stanica raka, štiti od virusa, ublažava probavne i želučane tegobe, pospješuje mršavljenje i detoksikaciju, čuva zdravlje očiju, pomaže u kontroli dijabetesa…
Balančana je svestrano povrće široko rasprostranjeno u svim svjetskim kuhinjama. Kod kupovine birajte teže plodove i radije kupite nedozrele, nego prezrele plodove. Kod prezrelih plodova gorak okus je izrazit i neugodan te će takvi primjerci biti gotovo pa nejestivi.
Nedozrele plodove dovoljno je ostaviti nekoliko dana na sobnoj temperaturi i tada će biti savršeni za upotrebu.
Balančanu možete pripremati na različite načine – kuhanjem na pari, pirjanjem, prženjem, pohanjem, a osobito je popularna priprema na roštilju. Ovo zdravo i hranjivo povrće poznato je po svom pomalo gorkastom okusu koji možete ublažiti na sljedeći način; narežite plod na komadiće koje potom posipajte solju, ostavite da odstoje oko pola sata, a zatim ih isperite kako bi se uklonio višak soli.
Izvor: Alternativa za Vas