Zanimljivosti

VOLITE LI BALANČANE? Ukusna namirnica za kraj ljeta

Balancane 1

Plodovi balančane su vrlo hranjivi, a razlikuju se po oblicima i bojama, no najpoznatija je kod nas duguljasta balančana, tamnoljubičaste boje.

Ova zanimljiva  biljka potječe iz Indije gdje je u upotrebi već 3000 godina. Iz Indije se uzgoj najprije proširio na istok Azije, u Kinu i Japan. U 14. stoljeću balančana se počela uzgajati na području južne Europe, a u 16. stoljeću raste njegova popularnost i u srednjoeuropskim zemljama. Plodovi su čest gost na jelovnicima ljubitelja povrća širom svijeta, a u veganskim kuhinjama slove kao prava poslastica te savršena i ukusna zamjena za meso.

Tradicionalna kineska medicina priznaje ovu biljku kao odlično sredstvo za liječenje gastritisa, kostobolje, reume, opeklina kože pa čak i raka. U Nigeriji je na glasu kao izvrstan lijek protiv išijasa, mišićnih grčeva i hemoroida. U mnogim istočnim kulturama vrlo je cijenjen čaj od svježe ili osušene kore balančane, a poznata je i primjena obloga od lišća biljke ili mesa ploda u svrhu ublažavanja upala.

Ovo povrće je odličan izvor vitamina K, C, A, B1, B3, B6 i  B9 (folna kiselina). Bogato je i mineralima kalijem, kalcijem, fosforom, bakrom i magnezijem. Obiluje vlaknima koja imaju višestruko značenje za organizam.

Dobrobiti balančane su: štiti imunološki sustav, poboljšava cirkulaciju, čuva zdravlje srca i krvnih žila, smanjuje stres, usporava rast stanica raka, štiti od virusa, ublažava probavne i želučane tegobe, pospješuje mršavljenje i detoksikaciju, čuva zdravlje očiju, pomaže u kontroli dijabetesa…

Balančana je svestrano povrće široko rasprostranjeno u svim svjetskim kuhinjama. Kod kupovine birajte teže plodove i radije kupite nedozrele, nego prezrele plodove. Kod prezrelih plodova gorak okus je izrazit i neugodan te će takvi primjerci biti gotovo pa nejestivi.

Nedozrele plodove dovoljno je ostaviti nekoliko dana na sobnoj temperaturi i tada će biti savršeni za upotrebu.

Balančanu možete pripremati na različite načine – kuhanjem na pari, pirjanjem, prženjem, pohanjem, a osobito je popularna priprema na roštilju.  Ovo zdravo i hranjivo povrće poznato je po svom pomalo gorkastom okusu koji možete ublažiti na sljedeći način; narežite plod na komadiće koje potom posipajte solju, ostavite da odstoje oko pola sata, a zatim ih isperite kako bi se uklonio višak soli.

Izvor: Alternativa za Vas

Pročitajte još

ZAVIČAJNI MUZEJ KONAVALA Zaboravljene dječje igre

Dulist

OPTIČKA VARKA ILI IPAK NE?! Jedrilica prošla za dlaku ispod Mosta

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1897. Na Korčuli rođen kipar Frano Kršinić

Dulist