DuList IN

VOLE NAS MILJARDERI U župskoj vali čak tri superjahte u jednom kadru

eclipse pelorus idynasty jahte 2

Ispred otočića Supetar u župskoj vali trenutno su usidrene tri superjahte u vlasništvu ruskog, ujugurskog i kineskog miljardera.

Riječ je o ljepotici Eclipse Romana Abramoviča koja ni ovog ljeta nije zaobišla Dubrovnik. Izgrađena 2010. godine u njemačkom brodogradilištu Blohm+Voss, vrijedna je oko 1,2 milijarde dolara, a duga 163 metra te je druga najveća jahta na svijetu nakon Azzama. Jahta može primiti 30 gostiju, ima 70 članova posade, tri helidroma, disko klub, blindirana stakla, dva bazena, wellness centar i proturaketni štit. Sama izgradnja jahte koštala je 340 milijuna eura.

I Dynasty, vlasništvo Alijana Ibragimova, ujgurskog oligarha teškog oko dvije milijarde dolara, sagrađena je također u njemačkom brodogradilištu Kusch Yachts te isporučena 2015. godine. Duga 101 metar, može primiti 22 gostiju u 11 kabina o kojima brine 36-člana posada. Za dizajn interijera je zadužen Studio Massari, a najveća brzinu koju može razviti je 14 čvorova, odnosno 26 kilometara na sat. I Dynasty plovi pod zastavom Kajmanskog otočja te je vrijedna 20 milijuna američkih dolara.

Pelorus kineskog miljardera Samuela Tak Lee sagrađena je 2003. godine za nepoznatog arapskog bogataša u njemačkom škveru Lurssen, specijaliziranom za megajahte. Dugačka 115 metara s tri unutarnje i jednako toliko vanjskih paluba, svojedobno bila je u portfelju Abramoviča koji ju je ‘izgubio’ razvodom od supruge Irine Maladine 2007. godine. Pelorus čija je cijena 250.000.000 američkih dolara postiže brzinu od 18 čvorova, a opslužuje je 47 članova posade.

Pročitajte još

NOVI PROGRAM Što pogledati u kinima?

Dulist

[FOTO] ‘Cirkusom u soli’ zaključen središnji dio programa Festivala soli 2024!

Dulist

[FOTO] Masterclass i izložba zaključili su prvi vikend Epidaurus Cavtat Festivala

Dulist