Grad

VODOVOD DEMANTIRA SAM SEBE Pročistač je beskoristan bez zacjevljenja Srđa

ombla zamucena

Pročistač pitke vode na Ombli Dubrovčani čekaju godinama kao ozebli sunce iz nekoliko jednostavnih razloga – obećana im je čista voda koju svakako plaćaju, prestanak tura do cisterni, odbacivanje bidona itd. itd. Gradonačelnik Vlahušić čak je najavio i postavljanje mjerača vremena na web stranice Vodovoda koji bi odbrojavao sate do završetka tog projekta za kojeg tvrdi kako će biti gotov prije sljedećih lokalnih izbora u svibnju. Oporba, pak ima drugačiji stav i poručuju kako svi skupa možemo biti sretni ako se pročistač napravi u roku od dvije godine. No, predizborne floskule na jednu stranu, a stvarnost na drugu, a prilikom rasprave o izvješću o radu Vodovoda na površinu je isplivala i jedna zanimljiva činjenica. Naime, pročistač, bez projekta zacjevljenja Srđa je ‘gotovo potpuno beskoristan’.
Voda iz Omble do Dubrovnika trenutno stiže kroz sustav koji nije na svim stranama zatvoren, a postojeće betonske kape na pojedinim mjestima su uslijed vremenskih prilika i popucale. To zahtijeva ugradnju hidrotehničkog tunela koji bi pročišćenu vodu fizički ogradio od eventualnog izlaganja mulju i ostalim onečišćenjima prije nego stigne do krajnjih korisnika, građana.
Predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković pitao je stoga u ponedjeljak direktora Vodovoda Valentina Dujmovića hoće li izgradnjom pročistača biti riješeno pitanje opskrbe Dubrovnika čistom vodom. Dujmović mu je odgovorio kako pročistač nije vezan za opskrbu vodom u Gradu, ali kako će Grad imati pitku vodu izgradnjom pročistača, na što je Franković uzvratio kako ‘ništa nije riješeno s pročistačem dok se ne napravi zacjevljenje Srđa’.
-Mi ćemo pročistiti vodu i onda je pustiti kroz Srđ gdje je ponovno pod utjecajem vremenskih uvjeta. Ništa se neće riješiti pročistačem – rekao je Franković.

Vodovod u srpnju: Nužno zacjevljenje
Da je u ovom slučaju najvjerojatnije u pravu ipak Franković pokazuje i službeni odgovor koji je DuList dobio na ovu temu još u srpnju ove godine.
– Zacjevljivanje, točnije osiguranje sanitarne ispravnosti vode kroz hidrotehnički tunel, predviđeno je kako bi se osigurala sanitarna ispravnost vode u kanalu i vodnim komorama koji nisu vodonepropusni te kako bi se postojeći tunel na pojedinim mjestima dodatno mehanički osigurao – navodi se u odgovoru.
– Sukladno Pravilniku o sanitarnoj ispravnosti instalacija za pitku vodu sve instalacije moraju biti nepropusne i zaštićene od onečišćenja i drugih utjecaja izvana. Projektom je predviđeno zacjevljenje postojećeg gravitacijskog kanala kroz tunel Srđ te mehanička zaštita u vidu novih betonskih poklopnica. U sklopu projekta također je predviđena sanacija vodnih komora, odnosno vodonepropusnosti njihovih stijenka te rekonstrukcija zasunske i upravljačke komore. Zbog svih navedenih razloga ovaj zahvat je nužan u sklopu održavanja i poboljšavanja sustava, neovisno o izgradnji golf igrališta, a sve sukladno odredbama gore navedenog pravilnika, u kojem je među ostalim navedeno da svi materijali koji dolaze u doticaj s vodom za piće moraju imati odgovarajuće ateste o neškodljivosti – naveli su tada iz Vodovoda te istaknuli kako je postojeći hidrotehnički tunel napravljen prije više od pola stoljeća, a danas ‘ne zadovoljava suvremene standarde ni uvjete’. -Vodovod mora provesti sve standarde zaštite svojih magistralnih vodova, a pored navedenih razloga realizacijom ovog projekta sprječavaju se i potencijalna urušavanja stijenki tunela, koja su primijećena u posljednjih nekoliko godina, kao i mogući gubitci u sustavu – napomenuli su oni te ustvrdili i kako je projekt dosta značajan jer se radi o glavnom dobavnom pravcu pitke vode za cijeli Dubrovnik.
– Kao takav ima prioritet u našim planovima, a osobito nakon završetka izgradnje pročistača, obzirom da će kroz njega proticati sanitarno ispravna voda – napisali su tad iz Vodovoda.
Inače, vrijednost ovog projekta procjenjuje se na dodatnih 12 milijuna kuna, a vrijedi napomenuti kako je na sjednici GV-a otkriveno i kako će održavanje pročistača godišnje koštati 1.7 milijuna kuna, što je osjetno više od cifre od milijun kuna koja se dosada spominjala.
Zbog svega toga nije pitanje hoće li voda u Dubrovniku poskupjeti, već kada i točno koliko?

Pročitajte još

[FOTO] U SURADNJI S DOMOUPRAVOM Energetski obnovljena zgrada u Lapadu!

Dulist

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist