Hrvatska

VODIČ ZA GRAĐANE Rasteretite hitnu, izliječite se kod kuće!

shutt bolest

S ciljem rasterećenja hitnih službi, kojima građani često pribjegavaju i u ne hitnim stanjima, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje izdao je ‘Vodič za samoliječenje, akutna i hitna stanja te bezreceptne lijekove’.

 

Vodič je izrađen u suradnji s Ministarstvom zdravlja, te Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, a sve kako bi se građani educirali i informirali o listi bez receptnih lijekova i njihovoj primjeni, te kako razlikovati i prepoznati akutna i hitna stanja.

– Razlikovanje hitnih i ne hitnih stanja može znatno smanjiti priljev pacijenata i pritisak na hitnu službu i na taj način omogućiti hitnu zdravstvenu zaštitu onima kojima je zaista ugrožen život, a često čekaju u redu zajedno s pacijentima kojima hitna medicinska pomoć uopće nije potrebna. Kada građani nisu sigurni je li njihovo stanje hitno ili ne, preporuka je da nazovu svog obiteljskog liječnika koji im u slučaju ne-hitnih stanja može dati najbolji savjet i pružiti najbolju skrb te ih naučiti kako postupiti kada se njihova bolest pogorša – izjavila je v.d. ravnateljice HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec na konferenciji za novinare.

U vodiču su navedeni neki od najčešćih primjera hitnih stanja koja bi mogla postati opasna po život ako se ne pruži pravovremena pomoć, kao što su gubitak svijesti, zastoj rada srca i disanja, gušenje stranim tijelom i ostalo. Za desetak dana brošura će se moći naći u ugovornim ambulantama primarne zdravstvene zaštite, bolničkim hitnim ambulantama, te ljekarnama.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist