Grad

VODIČ KROZ SUSRET SHKM (2.) Kako će raditi hitna pomoć, vatrogasci, Sanitat i Čistoća?

Luka Gruž SHKM

 DuList iz tiskanog izdanja donosi DRUGI DIO plana i programa svih službi koje će ta dva dana paziti na sigurnost građana, mladih i posjetitelja grada. Naravno, uz preporuku, ako ikako možete ostanite doma, jer kretanja vozila (osim onih s dozvolom) su većim dijelom Grada onemogućena.

HITNA POMOĆ– Mi smo spremni, mladi neka uživaju!

Povodom predstojećeg SHKM u Dubrovniku ZHM DNŽ se organizirao u dogovoru s dubrovačkom biskupijom i ostalim žurnim službama na način da uz dva redovna tima hitne pomoći – liječnik, medicinska sestra/tehničar i vozač, idu i još tri tima na tri lokacije u gradu. Dežurstvo počinje u osam ujutro i prva dva tima idu na Ploče i Pile.

Treći tim će biti u Gružu ispred crkve sv . Križa od 13 do 20 sati , a u kojem se periodu mladi skupljaju u luci i gdje će im biti održana sveta misa. Prva dva tima su mobilna i sele se s mladeži u Gruž gdje će biti od 14 sati jedni na Kantafigu, a drugi kraj robne kuće ”Srđ ”. Nakon 19 sati mobilni timovi se vraćaju na Pile i Ploče i tamo ostaju do jedan sat iza ponoći odnosno do završetka slavlja na Stradunu i razilaženja mladeži kućama.

U organizaciji dežurstva nam je pomogao Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja koji nam je ustupio dva vozila i srednji medicinski kadar za taj dan – ističu.

-S obzirom da rijetko imamo baš ovolike skupove u našoj županiji dajemo sve od sebe da s naše strane sve bude u najboljem redu. U ovu organizaciju involvirani su skoro svi djelatnici hitne pomoći Dubrovnik, a neki su i volonteri po župama. Ljudi koji dolaze u grad su mladi i zdravi, stoga ni ne očekujemo previše intervencija. Svakako mi smo se pripremili, a oni neka uživaju. Ipak je to njihov dan, mi smo osiguranje da će sve biti dobro – zaključuju iz Hitne pomoći.

VATROGASCI – Dobro organiziran raspored

Kao jedna od važnijih službi grada, u SHKM su se priključili i dobro organizirani dubrovački vatrogasci. Tako JVP već ima pripremljen raspored za dva dana Susreta, sukladno uobičajenom operativnom planu kod osiguranja skupova na kojem se očekuje povećani broj sudionika, što podrazumijeva preko tisuću ljudi. JVP u suradnji sa VZGD vrši osiguranje po sljedećem rasporedu:

Postaja Grad: druga smjena 4+8 vatrogasaca, Ispostava Orašac: druga smjena 2+3 vatrogasaca

Unutar gradske jezgre radit će četvrta smjena – ispred katedrale, u Luci Gruž bit će četvrta smjena. DVD Rijeka Dubrovačka vrši prvu smjenu s dva vozila, dok će DVD Zaton i DVD Osojnik boraviti u svojim prostorijama s vlastitim snagama.

JVP Konavle držat će jedno vozilo 1+2 u parku Batala, a JVP Dubrovačko primorje jedno vozilo 1+2 u Sustjepanu.

Državna vatrogasna intervencijska postrojba sastoji se od dva vozila i šest vatrogasaca koji će biti raspoređivani po potrebi ovisno o razvoju situacije. Također, nakon završetka procesije TAM iz starog Grada prelazi u luku Gruž, a Operativni centar pojačava operativni dežurni četvrte smjene.

SANITAT I ČISTOĆA – Ne bacajte smeće i maknite aute

Sa petka na subotu Pauk će premještati vozila u Gospino polje koja vlasnici sami ne premjeste – odgovorili su iz Sanitata na naš upit o tome kako se pripremaju za SHKM. Naravno odnosi se to na lokacije na kojima je ta dva dana zabranjen parking, a svim sugrađanima uputili su apel da svoja vozila ipak pomaknu kako bi se izbjegli veliki problemi i nepotrebne gužve.

Iz Čistoće posebno apeliraju na stanovnike povijesne jezgre Dubrovnika da u subotu 26. travnja ne iznose smeće poslije 7 sati ujutro.

– Subota će nam biti problem. Naime, rano ujutro ćemo pokupiti smeće tako da ćemo najkasnije do 8 sati ujutro izaći iz Grada. No, molimo građane Grada da se u subotu suzdrže od iznošenja smeća jer mi ga jednostavno nećemo moći iznijeti kasnije. Najkasnije do 8 sati ujutro moramo izaći, a bojim se da više nećemo moći ući u Grad jer bi zajedno s mladima i turistima na Stradunu trebalo biti oko 40 tisuća ljudi. Stoga mi jednostavno nećemo moći prolaziti s kantama i odnijeti smeće. U nedjelju ujutro normalno ćemo raditi i pokupiti smeće. Stoga neka građani smeće iznesu kasno navečer ili rano ujutro – rekao nam je direktor Čistoće Pero Kaciga.

– Obišli smo i butige koje iznose smeće u 9 sati ujutro i zamolili ih da se tog dana suzdrže od iznošenja smeća u to doba, a vidjet ćemo hoće li nas poslušati. Inače, restorani i kafići svoje smeće iznose ili kasno navečer ili rano ujutro, pa s njima nećemo imati problema. Građani su najveći problem, jer oni iznose smeće u svako doba dana i noći – dodao je Kaciga naglasivši kako će Čistoća pojačati broj svojih djelatnika na mjestima oko crkava u Gradu te u Luci.

Ugostiteljski objekti

Mladima nude popust od 50 posto!

Zamjenik gradonačelnika Željko Raguž rekao nam je kako će ugostiteljski objekti 26. i 27. travnja raditi normalno, do 2 sata ujutro, dok će se glazba, kao i običnim danima, moći puštati do ponoća. Također je istaknuo kako je većina ugostiteljskih objekata pripremila popust od 50 posto za sudionike Susreta mladih.

– Mladima će uz akreditacije nuditi popust od 50 posto – zaključio je Raguž.

Pročitajte još

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist