Grad

Vodič kroz parking dubrovačkih kupališta!

uvala parking01

Iako nas vrijeme još uvijek ne služi i temperature mora i dalje stoje s napomenom ‘za hrabre’, sezona kupanja je definitivno pred vratima, a plaže se malo pomalo pune.

No, čini se kako je svake godine sve teže i teže doći do same plaže, a iako u Dubrovniku zaista ima jako veliki broj mopeda i motora činjenica je kako je glavno prijevozno sredstvo ipak – automobil. Također, iako aktualna gradska uprava ne prestaje ‘tjerati’ građane na uzimanje Libertasovog pokaza, ne dijele svi strast prema vožnji autobusom, bila ona gosparska ili ne.

Upravo stoga DuList je odlučio provjeriti kakva je situacija s glavnim gradskim kupalištima u pogledu parkiranja. Nažalost, situacija jest gora nego prošle godine.

U našoj inspekciji obuhvatili smo plaže i kupališta od Babinog kuka do Sv. Jakova, a u daljenjem tekstu donosimo gdje uopće možete parkirati ako odlučite vruće dane kratiti u još uvijek (pro)hladnom moru.

1. Copacabana (i Cava)
Ova gradska plaža omiljeno je odredište upravo za obiteljsko kupanje i tu se svakodnevno može naći možda najviše male djece. Upravo stoga ljetni pritisak na parking mjesta je često frustrirajući, a ostavljanje limenih ljubimaca je ‘na divljaka’ i na vlastitu odgovornost. Blizu same plaže postoji 5 – 10 parkirnih mjesta, no kad se ona popune, preostaje parkirati sa strane u ulici Vatroslava Lisinskog. Dvije parcele koje su prošle godine bile privremeni zamljani parking ove godine su zatvorene lancima.

2. Neptun, President i Elita
S obzirom na blizinu ove tri plaže obradili smo ih zajednički. Najbliži parking nalazi se u ulici Iva Dulčića, na ‘poligonu’. Ne treba ni napominjati kako je veličina parkinga nedostatna za količinu vozila stoga vozači utočište potražuju na obližnjem vatrogasnom putu ili obližnjem grmlju. Put je upravo zbog problema parkiranja često u ljetnim popodnevnima zatvoren za prolaz, a na samom križanju s ulicom kardinala Stepinca postoje ‘dva mjesta’…Ako vam ne smeta pokoji udarac tla u podnožje vašeg automobila. Stariji sugrađani sjećat će se mogućnosti parkiranja s desne strane prilaza prema hotelu Neptun, no u posljednjih nekoliko godina taj predio zaštićen je lancem.

3. Uvala Lapad
Ova plaža u naravi je možda najsličnija Copacabani, uz puno veći broj turista. I ležaljci. Slobodan parking moguće je ovdje jedino ispred DOC-a, a platit ćete ga u ulici Mata Vodopića (pokraj fontane u Uvali), te u Masarykovom putu (ispred Dvora Lapad).

4. Splendid, Vis, Adriatic, Palace
Sva kupališta i plaže na ovom potezu jednostavno su noćna mora za parking. S desne strane ceste (gledano u smjeru plaža) poneki sretnik će možda i uspjeti naći parkirno mjesto između svih rent-a-carova, no sve poslije je jednostavno nemoguća misija. Kako bi se stalo na kraj parkiranju na nogostup cijelom dužinom postavljeni su kameni stupići. S pravom.

5. Libertas
Usprkos događanjima oko pristupa toj plaži, valja još jednom podsjetiti kako je to javna plaža. No, parkiranje limenog ljubimca u okolici je teško do nemoguće. Jedina opcija je parkiranje pokraj trotoara na Liechtensteinovom putu. Okolne ulice Eugena Kvaternika i Kotorska ulica preuske su za parking.

6. Danče
Kupalište podno Gradca ima gotovo kultni status u Dubrovniku, no u pogledu parkinga nije najsretnije rješenje. Besplatni parking nije mogućnost, a ukoliko ćete plaćati to zadovoljstvo, imate uvijek Gradac. Na stranu prepirke oko toga smije li Sanitat tamo naplaćivati ili ne, trenutno to čine i to zadovoljstvo će vas ljeto koštati 10 kuna po satu. Ipak je to druga zona.

7. Banje
Među rijetkim pravim pješčanim plažama u Dubrovniku svaki dan je ‘puna k’o šipak’. Osim stranaca, poprilično je omiljena i našim sugrađanima, a nedostatak parkinga u ovom slučaju je najekstremniji. Svega desetak mjesta u drugoj zoni poviše plaže jedina je mogućnost parkiranja u neposrednoj blizini, a ukoliko vam se da prošetati možete okušati sreću i negdje drugo oko Grada. Također po cijeni 10 kuna sat.

8. Sv. Jakov
Posljednja na našoj listi smještena je ispod Zlatnog potoka, a osim što ima nezahvalan pristup zbog strmih skalina, mogućnost parkinga je izrazito ograničena. Doduše, u odnosu na ostale plaže u okolici gradske jezgre situacija je nešto bolja zbog mogućnosti parkiranja ispred crkve sv. Jakova. Obzirom kako je riječ o trećoj parkirnoj zoni, zadovoljstvo kupanja koštat će vas pet kuna po satu.
Nema odgovora
Grad i Županija šute

Na ovu temu tražili smo odgovore od nadležnih u Gradu Dubrovniku i Županiji DN. ‘Je li se na razini Grada/Županije razmatralo o rješenju problema pristupa gradskim kupalištima i plažama automobilom?’, ‘Koja kupališta su istaknuta kao problematična?’, te ‘Koja su rješenja razmatrana?’, pitanja su koja smo uputili na obje adrese. Do zaključenja teksta, odgovore ni od jednih ni od drugih nismo dobili.

Pročitajte još

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist