Aktualno

Vlahušić tražio milijun kuna za pola metra fekalija

vodovod tuzbe naslovna 110813

UPU Bosanka bila je najvruća točka dnevnog reda posljednje sjednice Gradskog vijeća i očekivano zasjenila je sve ostale.

Nakon iscrpnih pet i pol sati koliko je trebalo da se izglasa UPU (uz prosvjede, raspravu itd.), preostalih 30-ak točaka izglasano je u nepunih sat vremena. Među njima su i izvješća o radu komunalnih tvrtki Grada, koja su vijećnici prihvatili gotovo bez pitanja. Gotovo.

Kao ono koje iskače od ostalih, izdvojeno je izvješće Vodovoda, napisano na 65 stranica u kojem je predočen zaista opsežan pregled svih aktivnosti, među ostalim i aktivnih i zaključenih tužbi u prošloj godini. Među njima naročito iskaču dvije – ona koju je protiv Vodovoda podnio VIAM d.o.o., odnosno brat aktualnog gradonačelnika Andra Vlahušića, Mladen Vlahušić, te Dubrovačko Primorje,  tvrtka čiji je direktor ujedno i predsjednik nadzornog odbora Vodovoda, Pero Vićan.

Naime, Vlahušić je tužio Vodovod ''radi naplate štete'' u visini od 1.049.039,94 kn, a spor je okončan nagodbom od 15. studenog 2012. prema kojoj je ''prihvaćena odgovornost u visini od 438 tisuća kuna sa kojim iznosom je prebijeno dugovanje VIAM-u u iznosu od 267 tisuća kuna i 110 tisuća kuna koje je VIAM naplatio od osiguravatelja.''
Druga tužba, ona Vićanova, je radi naplate 781.674,21 kunu, a ''spor je proistekao nakon osporenog rješenja o ovrsi, tuženik postavio prigovor prebijanja.''

Vlahušić tužio zbog fekalija

– VIAM je traženje tolike odštete obrazložio izgubljenom dobiti. Kao što znate do dan danas taj objekt ne radi – odgovorio je na naš upit direktor Vodovoda Pero Mišković, uz pojašnjenje kako nije riječ o građevinskom sektoru, nego ugostiteljskom. Naime, bivši 'King Richard's pub' u vlasništvu je VIAM-a, a u vremenu predmeta tužbe bio je u rekonstrukciji.

– Naši djelatnici su radili probijanje začepljenja cjevovoda, odnosno kanalizacije koja se nalazi u produžetku priključka tog objekta. Nažalost tlak koji je narinut u cjevovod, umjesto da probije kroz tu cijev, do izbijanja je došlo u objektu. Otpadne vode su trebale izaći negdje drugo, ali nažalost nisu – rekao je Mišković te dodao kako je ''poplutao objekt nenamjernom greškom Vodovoda''.

– Potopio se suteren objekta, izlilo se otprilike pola metra ili više fekalija u prostor, a sva lamperija, instalacije i inventar sve je propalo. Mi smo priznali tu grešku i izašli smo na teren i pomogli u prvoj sanaciji – rekao je Mišković te dodao kako se sve to dogodilo ''otprilike prije dvije godine''.
Na naš upit zašto je tražena tolika odšteta, Mišković je istaknuo kako je vlasnik tada bio u planovima za otvaranje, a izljevanje kanalizacije ga je spriječilo u toj namjeri.

-Sud, a ni mi mu nismo priznali taj iznos (izgubljena dobit op.a.), već samo iznos nastale štete. Rađena su tri nalaza vještaka, i postoji cijela dokumentacija o svemu – rekao je Mišković uz dodatak kako je vansudskom nagodbom prihvaćen iznos iskazan u izvješću o radu.

Nismo otpisali dugovanje Vićanu

– Ta druga tužba je trenutno u fazi mirovanja, rasprava je odgođena – odgovorio je Mišković na naš upit o tome kakva je situacija s potraživanjem Dubrovačkog primorja.

– Postoji nekoliko dopisa i zamolbi od strane tvrtke Dubrovačkog Primorja da Vodovod prizna svojedobnu veliku investiciju koju je Dubrovačko primorje (kao najveći sljednik tvrtke Hotelsko turističko poduzeće Dubrovnik ) napravilo u smislu infrastrukture u Vrtovima sunca, Zaton, Orašcu,  itd – ističe Mišković.

– Oni smatraju kako su napravili ogromnu investiciju, a kako nisu imali nikakve koristi. Zbog toga oni žele makar da se barem ovaj postojeći dug prebije – ističe Mišković.

– Cijeli sustav je predat Vodovodu na upravljanje već davno, a što se tiče tog ugovora, nisam siguran za detalje, ali čini mi se da je ugovor potpisan bez naknade uz neke uvjete. Koliko tu ima prostora za jedno takvo 'post' potraživanje, ne znam – kaže on te dodaje kako pravni savjetnici tumače situaciju dvojako.

– Neki kažu da postoji mogućnost, a drugi da prema Zakonu o vodama i nekim drugim regulativama nema prostora za potraživanje. Postoji jedna pravna nedoumica o čemu je riječ, ali nitko ne može opovrgnuti da su ulaganja bila ogromna – zaključuje Mišković.
– Problem još stoji u zraku, i mi smo kao Vodovod, bez obzira što se radi o potencijalnom sukobu interesa, obzirom da je riječ o predsjedniku nadzornog odbora Peru Vićanu, mi vrlo uredno vodimo i evidentiramo to dugovanje – kaže direktor Vodovoda te dodaje kako nema govora o oprostu.

– Do sada je vođena jednaka politika za sve tako i za tvrtku Dubrovačko primorje. O ovom slučaju još ćemo se konzultirati s pravnicima i ništa se neće dogoditi izvan kontrole – zaključio je Mišković.

Podsjetimo, dugovanje Dubrovačkog primorja prema Vodovodu bilo je i povod za show koji je priredio krajem prošle godine Pero Vićan kada je zbog prozivanja medija za sukob interesa podnio ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora. No, na 'opće iznenađenje' svekolike javnosti ostavku nije prihvatio gradonačelnik Vlahušić uz objašnjenje kako nema potrebe mijenjati upravu i NO – jer se tri godine dobro radilo.

Pročitajte još

Evo koliko su porasle cijene nekretnina i najmova u EU-u

Dulist

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist