Politika

Vlahušić: Najzaduženiji smo hrvatski grad, naše financijsko čudo dugo će proučavati znanstvenici!

andro vlahusic013

Proračun su brojke koje ne lažu i pokazuju znanje ili neznanje svakoga gradonačelnika – ističe u novom priopćenju za javnost gradski vijećnik Andro Vlahušić. On se, naime, osvrnuo na sutrašnju sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će se raspravljati o rebalansu proračuna te njegovom izvršenju u prvih šest mjeseci ove godine.
-Prije sedam godina kada je Mato Franković postao gradonačelnik na računu ga je dočekalo sto milijuna kuna gotovine, a ukupna zaduženja Grada bila su osamdeset milijuna kuna. Po glavi stanovnika imali smo najveći izvorni prihod od svih gradova u Republici Hrvatskoj. Imali smo više gotovine na računu nego je bio ukupni dug
Danas, nakon sedam godina vladavine Mata Frankovića, kako pokazuju dokumenti za sutrašnju sjednicu, Grad Dubrovnik ima ukupno dugovanje s TUP-om i Domom umirovljenika Gruž četiristo pedeset milijuna kuna ili 11 000 kuna po svakome stanovniku. Jedini smo grad Hrvatskoj čije je ukupno zaduženje veće od 20 posto izvornih prihoda. Do kraja mandata ne možemo se zadužiti za nijedan projekt.
Iako smo od Lex Vlahušić zakona i odluka u sedam godina uprihodovali ravno 800 milijuna kuna, najzaduženiji smo hrvatski grad.
U prilogu teksta je i preslik dugovanja grada Dubrovnika prema Ministarstvu financija za beskamatne kredite koje su općine i gradovi uzimali za vrijeme korone. Grad Dubrovnik, kao što je vidljivo iz priloga, treba do kraja ove godine vratiti šest milijuna eura ili četrdeset pet milijuna kuna, kojih nema u rebalansu proračuna. Jedini smo hrvatski grad koji ne može vraćati beskamatni kredit, iako su samo ove godine Lex Vlahušić prihodi uplatili u gradski proračun 165 milijuna kuna ili 22 milijuna eura.
Dubrovačko financijsko ČUDO znanstvenici će dugo proučavati, pisati znanstvene radove i doktorate, objašnjavati kako se jedan Grad u vremenu obilja od najbogatijeg hrvatskoga grada pretvorio u najsiromašniji. Možda će na kraju zaključiti da je ipak u pitanju Matematika, a ne Ekonomija.
Kada se gradonačelnika pita za koliko će poskupiti komunalna naknada ako je vrijednost novoga boda 1 (jedan) a ranije je bio 0.8 (nula osam) on odgovara DRAMATIČNO, a ne 25 posto kako je točan odgovor – zaključuje.

vlahusic zajam tablica

Pročitajte još

Vlada je uoči izbora bila široke ruke, rastrošnost je došla na naplatu

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist