Politika

VLAHUŠIĆ SMATRA Dubrovnik može živjeti u utopiji jer je naslijedio Eldorado!

gradsko vijece vlahusic 11

Pročelnica Matilda Krile Prkoča objasnila je vijećnicima odluku o povećanju komunalne naknade. Mijenja se vrijednost boda komunalne naknade koja se s 0.80 eura povećava na jedan euro. S tim povećanjem od 25 posto, dodala je, promjena bi za naše građane bila ovisno o zoni u kojoj se stambena jedinica nalazi, a najviše unutar samog grada gdje je koeficijent zone 1, otprilike za stan od 50 kvadrata bi povećanje bilo 10 eura godišnje.
Ova sredstva se koriste za održavanje komunalne infrastrukture.
-Ovo je manje od jednog eura mjesečno povećanje – rekao je gradonačelnik Mato Franković te napomenuo kako je u četvrtoj zoni povećanje od par centi.
-Unatoč ovom malom povećanju, Dubrovnik i dalje ima najmanju vrijednost komunalnog boda od većih gradova – objasnio je dalje te dodao kako bi oko 1,3 milijuna eura ovo povećanje donijelo proračunu grada. Istaknuo je kako će se novci usmjeriti na ceste i komunalnu infrastrukturu, a na taj će se način iznaći sredstva za druge projekte.
-Na godišnjoj razini prosječno povećanje je 10 eura! – naglasio je gradonačelnik te istaknuo kako su potrebe grada za rješavanje ključni kapitalnih stvari velike.
-Imamo prihode i od imovine, oni trebaju biti veći, ali ako želimo realizaciju projekata, smatram ovo iznimno bitnim. ovo nije udar na građane i njihov budžet – dodao je te istaknuo kako porez na dohoda ostaje nepromijenjen te svakome donosi prosječno 28 eura mjesečno.
-Ovdje se radi o simboličnih 10 eura godišnje – zaključio je.
Anita Bonačić Obradović rekla je kako je ovdje slučaj o povećanju od 25 posto.
-Neki gradovi s kojima se uspoređujemo nisu povećavali komunalnu naknadu – rekla je te istaknula kako će biti protiv jer je ipak riječ o udaru na građane u doba inflacije.
Vijećnik Andro Vlahušić rekao je kako je komunalna naknada izvršena za 39,8 posto manje, a naknada 22,6 posto više. Komunalni doprinos plaćaju investitori.
-Imamo neobičnu situaciju. Građanima ćemo povećati 25 posto, ali zašto se ne potrudimo da gradimo više i da smo zaradili kao lani – istaknuo je.
-Zar mislite da je u Dubrovniku inflacija samo 22 posto? Ona je preko 35 posto, a ovaj udar je za umirovljenike itekako velika stvar. Ovo je politika Superhika. Gradonačelnik uzima siromašnima da bi dao bogatima – ponovio je te dobacio: Superhik Mato.
Vijećnik Marko Potrebica osvrnuo se na izlaganje Bonačić Obradović.
-Odlučili ste ne glasovati za ovu odluku jer predstavlja ogroman udar na džepove građana, a tamo gdje imate odgovornost za grad tamo vam je naknada veća nego u Dubrovniku. Dubrovnik je poslije tog velikog poskupljenja i dalje duplo jeftiniji od Rijeke – iznio je Potrebica te ističe kako je najjeftinija komunalna naknada tamo gdje je na vlasti HDZ.
Bonačić Obradović rekla je kako Dubrovnik, za razliku od ostalih, ima toliko novca od nekretnina te je logično da smo najjeftiniji. S druge strane, u nekim drugim gradovima nije došlo do povećanja.
-Nisu svi gradovi povećali iznos, a mi možemo uprihodovati puno od naših nekretnina te smatram da ne bismo ovo trebali povećavati – dodala je.
Gradonačelnik je istaknuo kako postoji cijeli niz projekata koji bi se trebali graditi.
– Građani od nas očekuju realizaciju kapitalnih projekata. Imamo cijeli niz građevinskih dozvola i idemo na minimalnu korekciju. Kad bismo primijenili primjer Rijeke, stambeni prostor od 50 kvadrata dosad se plaćao godišnje 40 eura, a sad će plaćati 50 eura. isti takav stan u Rijeci se plaća više od 100 eura.
-Ukupni iznos godišnji koliko naplatimo na ovoj stavci je 40 milijuna kuna, što nije malo novaca. Veće dotacije plaćaju hoteli, poslovni prostor… Mi se ovdje, da smo se odlučili biti Rijeka, ne moramo razmišljati o financiranju cijelog niza projekata. Ali nismo išli putem opterećenja građana, išli smo s njim minimalno – objasnio je.
-Povećanje ne može biti minimalnije i sad ćemo o tome raspravljati satima – dodao je.
Jasmin Deraković rekao je kako Rijeka ima 15,24 kune komunalne naknade te da će Dubrovnik i s povećanjem i dalje biti daleko niži od većih gradova.
Đuro Capor rekao je kako se ovdje radi o principu. Pitao je zašto se ne poveća i komunalni doprinos kojega plaćaju investitori.
-Ako gradonačelnik dijeli savjete kako nam ne treba novac od prireza, čime gubimo 3 milijuna eura na godišnjoj razini, pojavi se situacija da nam treba iznos za održavanje cesta, povećavamo komunalnu naknadu – rekao je te istaknuo kako naknadu plaćaju svi građani.
Gradonačelnik je rekao kako je doprinos u Dubrovniku na najvećoj razini i više ne može ići gore.
-Komunalnu naknadu ne plaćaju svi građani, već isključivo oni koji imaju nekretninu. Plaća samo nositelj prava, vlasnik nekretnine – rekao je gradonačelnik te istaknuo kako prirez plaća najveći broj građana, stostruko veći nego obveznici komunalne naknade.
-Prirez je porez na porez, dodatni porez na rad i zbog toga smo ga ukinuli i nismo htjeli ići na veći porez na dohodak. Kad bismo pričali o sukusu vašeg političkog mainstreama, ova odluka bi korespondirala s vašim promišljanjem političke prakse i ideologije – rekao je Caporu gradonačelnik.
-Ne znam koliko košta kutija cigara, ovo je možda dvije godišnje – objasnio je na što mu je Potrebica rekao da ne promovira pušenje.
-Ovdje se radi o neselektivnoj mjeri. Svi koji imate svoje nekretnine, a imate mala primanja, morat će platiti 25 posto više. Jednako će platiti kao i susjed s većim primanjima – smatra Vlahušić.
-Dobro je da naši umirovljenici na blagajni ne dobiju srčani udar – dodao je.
Ivan Maslać je rekao kako nekim umirovljenicima 10 eura stvarno može biti puno. Stoga je predložio da se za sljedeći proračun poveća jednokratna pomoć za najugroženije skupine kako bi se anuliralo ovo povećanje.
Vlahušić je rekao kako će podizanjem mirovina, mnogi umirovljenici ostati bez gradske pomoći.
-Zašto nismo podignuli sve socijalne cenzuse? – pitao je. Dodao je kako Dubrovnik ima mogućnost uvesti ‘Robin Hood model’.
-Zašto sirotinju oporezivati istom stopom kao bogate? – pitao je dalje.
S dizanjem socijalnog cenzusa složio se Deraković, no napomenuo je kako Dubrovnik s povećanjem ima 7,5 kuna, a Rijeka 15,24 kune vrijednost boda komunalne naknade.
Nikša Selmani je rekao kako je komunalna naknada namjenska koju plaćaju svi vlasnici nekretnina. Istaknuo je kako ovu odluku nije našao u planu savjetovanja s javnošću. Smatra kako javno savjetovanje o odluci nije provedeno u skladu sa zakonom. Gradonačelnik je rekao kako je savjetovanje provedeno sukladno zakonu i Statutu.
-Komunalna naknada je 10 eura više po familiji, a prirez 700 eura više. Grad Zagreb će familiji uzeti 700 eura na godišnjoj razini s povećanjem prireza – istaknuo je Franković te dodao kako se 690 eura daje godišnje dubrovačkim obiteljima, dok će grad Zagreb njihovim obiteljima uzimati 700 eura.
Pročelnica Matilda Krile Prkoča rekla je kako je sve bilo po zakonu.
-Pola dubrovačkih obitelji neće dobiti ništa, i oni su siromašni, ne pričamo o onima koji plaćaju porez na dohodak već o onima koji ga ne plaćaju – rekao je vijećnik Vlahušić.
Capor je rekao kako Zagreb nije povećao vrijednost komunalne naknade.
Vijećnica Katarina Doršner rekla je kako se ova odluka vezuje s ukidanjem prireza. Smatra kako će se povećanjem plaća povećati standard svim građanima.
-Mi imamo veliko komunalno opterećenje. Nismo ugrozili naše obitelji, izdržali smo sve ugroze koje se događaju, ostali smo stabilni financijski i uz pomoć Vlade i uz pomoć pametne fiskalne politike – dodala je.
Vijećnik Maro Kristić rekao je kako bi svi rado dali te novce da mogu brže dobiti neku infrastrukturu.
-Mislim da bismo, kada donosimo jednu ovakvu odluku, trebali malo preispitati našu odluku o komunalnoj naknadi i napraviti reviziju stanja po zonama – smatra. Dodao je kako je baza obveznika komunalne naknade dosta neuredna jer dobar dio sugrađana ne plaća ovu naknadu.
-Nije normalno da bilo tko plaća i njegov dio naknade – smatra.

-100 milijuna kuna teče Stradunom svaki dan, a ova Gradska uprava je lijena da ih uzme – iznio je vijećnik Vlahušić.

Potrebica mu je rekao zapita li se ikako kako njegovu genijalnost nisu prepoznali sugrađani na proteklim izborima.

-ili su svi ljudi glupi, ili vi niste genijalac kakvim sebe doživljavate – rekao je Potrebica. Doršner je rekla kako bi se složila s Vlahušićem kad bismo bili Katar…

-Ja se zabavljam! Kad imate šest pobjeda, morate nekad izgubiti. Preda mnom je dugi život i mogu pričati što želim i što god hoću. Dubrovnik može živjeti u utopiji jer je naslijedio Eldorado- odgovorio je Vlahušić Potrebici i Doršner.

Većinom glasova prijedlog odluke je prihvaćen.

Pročitajte još

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist