Grad

VLAHUŠIĆ: Da je Grad morao napraviti Centar za otpad, ja bih imao 42 kaznene prijave

vlahusic gabricevic reciklazno

Iako se prije nekoliko dana govorilo kako će se dubrovačko smeće s Grabovice voziti u Gunju, odlukom Skupštine tvrtke Čistoća, isto će se moći zbirnuti i na neko drugo odlagalište u Hrvatskoj.

Naime, donesena je odluka kako će se u što skorijem roku raspisati javni poziv za iskazivanje interesa za davanje u zakup dijela odlagališta za zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada i to za 20 tisuća tona istoga. Navedeni poziv, ističe se u priopćenju Grada Dubrovnika, namijenjen je svim općinama i odlagalištima otpada na području Republike Hrvatske i susjednih zemalja, a uz uvažavanje zakonske regulative RH i EU Direktive.

Istaknuto je kako je Čistoća odmah nakon sjednice Gradskog vijeća održan 22. prosinca, uputila upit Ministarstvu zaštite okoliša i prirode o mogućnosti ishođenja suglasnosti za odlaganje otpada izvan EU, u tzv. trećim zemljama kao što su BiH i Crna Gora te se očekuje službeni stav Ministarstva.

Skupština je donijela i zaključak o organizaciji hitnog sastanka 10. siječnja 2017. godine s ministrom zaštite okoliša i prirode, predstavnicima Dubrovačko-neretvanske županije, Hrvatskih voda i predstavnicima skupštine društva Čistoća, kako bi se zajedničkim dijalogom i suradnjom iznašlo najbolje i najefikasnije rješenje za trenutačnu situaciju s odlaganjem otpada na Grabovici.

U priopćenju Grada Dubrovnika ističe se kako je na prijedlog predsjednika skupštine Andra Vlahušića, prihvaćena odluka o nepovećavanju cijene odvoza otpada građanima Dubrovnika i susjednih općina.

O tome je na otvaranju reciklažnog dvorišta u Mokošici govorio i gradonačelnik na odlasku Andro Vlahušić, s razlikom što je ipak rekao kako će računi biti veći, ali se još ne zna za koliko.

-Ovih dana ide javni poziv za prikupljanje mjesta gdje će se odvoziti otpad s područja Konavala, Župe, Dubrovnika, Primorja i Mljeta, a tražili smo i od ministarstva možemo li u susjednim zemljama odlagati jer znamo da se već godinama smeće iz Stona i Pelješca odlaže u BiH. Tek tada ćemo raspisati javni natječaj za odvoženje i cijenu. Suglasili smo se na Skupštini da nećemo određivati nove cijene jer nemamo parametre, a smatram da nema potrebe da građani i tvrtke grada Dubrovnika plaćaju išta više. Nema razloga za to jer netko nije napravio svoj posao, a nisu ga napravile Županija i država. Zašto bi mi plaćali 15 milijuna kuna, odnosno svi zajedno 24 milijuna kuna. To je apsolutna zlouporaba položaja i ovlasti jer se to nije napravilo. Postoji tu i kaznena i osobna odgovornost – rekao je Vlahušić, a na pitanje znači li to da podiže kaznenu prijavu protiv Županije odgovorio je:

-Vidjet ćemo što će se dogoditi. Ukoliko građani budu plaćali više, zašto bi plaćali. Pitat ćemo ljude, uzet ćemo odvjetnika. Zašto biste trebali plaćati duplo veći račun jer netko nije napravio svoj posao. Ukoliko se bude odvozilo s Grabovice računi će biti veći, netko mora Čistoći platiti račun – proračun, Županija, država, netko pokloniti… ali to košta zato što nije napravljen Županijski centar za gospodarenje otpadom. Zna se čiji je to posao bio, a da je to bio posao Grada budite sigurni da bi protiv mene bile podignute 42 kaznene prijave i da bih bio kriv za to što sam živ – rekao je Vlahušić i nastavio:
-Pozivamo građane, evo učinit će to HNS, koji ne žele plaćati tuđi nerad da oni sami, uz našu pomoć traže zaštitu zakonitosti.

Direktorica Čistoće Nataša Gabričević istaknula je kako je Reciklažno dvorište vrlo važno za Mokošicu, posebno uzevši u obzir kako je od 4. srpnja do danas 18 tisuća kilograma otpada stanovnika Mokošice odložen pod Dubom, koje je ipak udaljeno 10 kilometara.

-Pred nama je ljepša budućnost, čišća i zelenija Mokošica – rekla je Gabričević, dodavši kako će se od stanovnika tražiti mišljenje vezano za radno vrijeme.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist