Aktualno

VLAGA, SIGURNOST U SLUČAJU POŽARA… Dječji vrtići i APOS podnijeli tužbu protiv izvođača radova zgradama POS-a II

mokosica vrtic pos II1

Agencija za društveno poticanu stanogradnju Grada Dubrovnika i Dječji vrtići Dubrovnik podnijeli su pred Trgovačkim sudom u Dubrovniku tužbeni zahtjev prema društvu Lavčević d.d. iz Splita radi niza utvrđenih nedostataka na objektima zgrada tzv. POS-a II u Novoj Mokošici, a koje izvođač odbija otkloniti. Nedostaci kao posljedica propusta pri gradnji i nekvalitetno izvedenih radova evidentirani su u zajedničkim, ali i posebnim dijelovima zgrada uključujući stanove te poslovni prostor u vlasništvu Dječjih vrtića Dubrovnik.

Naime, kako navode iz Grada Dubrovnika, u suterenu zgrade 1C, smješten je i dječji vrtić Sunce u kojem rade dvije grupe, jedna vrtićka i jedna jaslička, a u kojem su zabilježeni problemi s prodorom vode. Vlaga je vidljiva na dijelu stropa koji vlaži, a tragovi prodora vode vidljivi su s fasade, iznad prozora, pored izlaza na balkon te iza namještaja, gdje su se već stvorile i gljivice od vlaženja.

Tužitelji ističu kako tuženik nije postupio u skladu s obvezama koje je preuzeo Ugovorom o izvođenju radova i dokumentacijom na osnovu koje su se izvodili radovi. Iz tog razloga, tvrde, na građevini postoje brojni nedostaci, a koji se tiču mehaničke otpornosti i stabilnosti, sigurnosti u slučaju požara, higijene, zdravlja i okoliša, sigurnosti i pristupačnosti tijekom uporabe, zaštite od buke i slično.

Sukladno nalazu i mišljenju vještaka kao dijelu tužbenog zahtjeva, može se zaključiti kako je tijekom gradnje od strane tuženika došlo do bitnih odstupanja u gradnji zgrada i stanova i nepravilnosti pri izvođenju završnih i instalaterskih radova, ali i nekvalitetno izvedenih radova koji se odnose na fasadu, instalacije i izolacije cijevi. Ističe se da navedeni nedostaci ulaze u bitne zahtjeve za građevinu u smislu higijene, zdravlja i zaštite okoliša te da je ugrožena i sigurnost u korištenju, a tijekom uporabe moguća su ozljede vlasnika i korisnika zgrade.

S obzirom na to da izvođač nije otklonio niti sanirao opisane nedostatke tužitelji u svom zahtjevu Trgovačkom sudu u Dubrovniku predlažu da presudom naloži društvu Lavčević d.d. potpunu sanaciju na nekretninama i uklanjane svih nedostataka koje navode, odnosno da tužiteljima u protivnom isplati vrijednost navedenih radova koja će se odrediti stručnim vještačenjem. Agencija i Dječji vrtići Dubrovnik traže i nadoknadu troškova za radove koje su radi otklanjanja nedostataka sami proveli putem trećih osoba, a čiji će se iznosi također specificirati nakon provedenih vještačenja.

Pročitajte još

Država će podstanarima plaćati dio stanarine?

Dulist

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na koncertu 4Tenora

Dulist

Frankovićev ‘Za dom spremni’ izazvao reakcije: Gdje je odgovornost?

Dulist