Aktualno

VLADIN PAKET MJERA Zamrzavaju se cijene jaja, mlijeka, brašna, hrenovki, pelena…

plenkovic sjednica vlade

Vlada je u sklopu petog paketa mjera za zaštitu kućanstva i gospodarstva od rasta cijena proširila popis artikala sa zamrznutom cijenom s osam na čak 30 proizvoda. Cijena košarice od 30 proizvoda tako bi najviše trebala iznositi 76,19 eura, a trebala bi se postići ušteda od 23,49 eura. Među artiklima sa zamrznutim cijena su jaja, krumpir, riža, jestivo suncokretovo ulje, mlijeko (2,8 posto mm), i glatko i oštro brašno…

Kako je na sjednici Vlade istaknuo premijer Andrej Plenković, paket sadrži mjere za najugroženije.

-Tijekom 2023. trend stope inflacije je postupno padao. Ove mjere koje poduzimamo imaju za cilj da se što prije ta putanja ubrza i konkretizira – kazao je premijer Plenković.

Odgovor Vlade na inflatorne pritiske su zadržati nisku cijenu energije, štititi od inflacije, pomoći potporama i poticajima te smanjiti energetsku potrošnju.

Nove mjere koje će stupiti na snagu 1. listopada i trajati do kraja ožujka ‘teške’ su 464 milijuna eura, dok postojeće mjere koje traju od 1. travnja do 31. ožujka vrijede 551 milijuna eura.

Prvi cilj novih mjera je zadržati nisku cijenu energije, ta mjera koštat će 288 milijuna eura. aa a

Cijena električne energije za kućanstva ostaje ista, ali se povisuje polugodišnji prag s 2500 na 3000 kWh. Kada kućanstva potroše više od 3000 kWh upast će u drugu cjenovnu kategoriju u kojoj će plaćati 0,088e/kWh.

cijena struje za kucanstva hep

-Usporedbom 2022. i 2023. vidimo kako su hrvatski građani u 2022. primali račune koji su 3 i pol puta jeftiniji nego što bi bila tržišna cijena, te su kroz godinu uštedili 1153,76 eura. Ove godine su na razini EU ograničili cijenu plina, te je s time pala i tržišna cijena struje – rekao je premijer.

odgovor vlade na pandemiju i energetsku krizu

Podsjetio je na mjere koje ostaju.

-Hrvatska ima najjeftiniju cijenu plina – kazao je premijer te dodao kako cijena plina za kućanstva i poduzetnike ostaje ista.

-Tu su i porezne olakšice za energente za grijanje. Vlada je snizila stopu PDV-a. Traje do ove plinske godine – dodao je.

snizena stopa pdva

potpora za poduzetnike

cijena za kucanstva

nastavak potpora

Predstavili su i mjere za nezaposlene.

za nezaposlene

Jednokratne novčane naknade za ugrožene kupce energenata, primatelje doplatka za pomoć i njegu i branitelje iznose 150 eura – rekao je Plenković.

Odnose se na ugrožene kupce energenata, korisnike ZMN-a koji nisu korisnici naknade za ugroženog kupca energenta, korisnike prava za doplatak na pomoć i njegu ostvarenog u mirovinskome sustavu i sustavu socijalne skrbi, te nezaposlene hrvatske branitelje i civilne stradalnike iz Domovinskog rata.

jednokratna novcana naknada

-Cijene se ograničavaju za ukupno 30 proizvoda –  kazao je premijer o zamrzavanju cijena, te dodao kako će svi trgovci dobiti jednu oznaku za ograničene cijene tako da potrošači mogu vidjeti koji su to proizvodi.

vlada ogranicenje cijena1

vlada ogranicenje cijena2

vlada ogranicenje cijena3

vlada ogranicenje cijena4

vlada ogranicenje cijena5

Isplata novčane naknade za primatelje dječjeg doplatka

djecji doplatak

Također, dotakli su se i umirovljenika.

umirovljenici

-Subvencioniramo cijenu struje za javni i neprofitni sektor. Cijene za malo poduzetništvo ostaje ista cijena. Ukupno 93.186 hrvatskih poduzetnika se obuhvaća, jedino veliki nisu – rekao je Plenković te dodao kako za velike gospodarske subjekte nema mjera jer je tržišna cijena pala i subvencije nisu potrebne.

-Ako dođe do ozbiljnih poremećaja, Vlada će voditi računa da zaštiti i velike poduzetnike – zaključio je.

javni neprofitni sektor

-Ovaj paket je plod konzultacija Vlade sa svim akterima. Ovaj paket ima za cilj održati nisku cijenu energije, jer smo cijenu plina regulirali na godinu dana. Ona za građane, javne ustanove, vrtiće, domove za starije i ostale institucije, ali i za srednje i male obrtnike ostaje ista. Ovo je poruka ekonomske sigurnosti, stabilnosti i predvidivosti – zaključio je Plenković.

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još

I DALJE GUŽVE NA ŠALTERIMA 1029 radnih dozvola za strance u lipnju

Ivana Mijić Vulinović

EU ukida bescarinski prag na robu iz kineskih internetskih trgovina

Dulist

Vesela atmosfera na cavtatskom karnevalu

Dulist