Aktualno

Vlada smanjila plaće rektorima i prorektorima

milanovic sdp

Vlada RH na jutrošnjoj je sjednici smanjila plaće za 37 rektora i prorektora hrvatskih sveučilišta.

Time će se, istaknuo je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, uštedjeti oko pet milijuna kuna godišnje, što će biti preusmjereno na zapošljavanje 25 novih znanstvenih novaka i docenata.
 
Ministar Jovanović podsjetio je kako su rektori i prorektori do 2007. bili državni dužnosnici i shodno tome su imali i koeficijente (5,27 za rektore i 4,95 za prorektore). Međutim, promjenom zakona 2007. godine zbog autonomije sveučilišta izmjenio im se status i postali su javni službenici, što im je omogućilo i neke dodatke na plaću.
 
– Došlo je do pomalo apsurdne situacije da je, dok je plaća državnim tajnicima i pomoćnicima ministara pala za tri posto, rektorima i prorektorima od 2007. do 2013. plaća porasla za 44 posto – pojasnio je Jovanović. Istaknuo je kako su, na primjer, plaće osječkog i zagrebačkog rektora veće od predsjednika države, a plaće prorektora na razini premijera.
 
– Znači, konkretno, da će se, na primjer, plaća rektora Sveučilišta u Zagrebu Alekse Bjeliša spustiti otprilike na 35.500 kuna bruto, što će iznositi 19.000 kuna neto, a sada je ta plaća iznosila 47.000 kuna bruto – istaknuo je Jovanović. Tako će zapravo plaće rektora biti u razini ministara, a prorektora u razini pomoćnika ministara.
 
Plaće rektora i prorektora utvrđuju se ovisno o broju zaposlenika na sveučilištu, pa će tako koeficijenti za plaće rektora na sveučilištima s više od pet tisuća zaposlenika biti 4,045, od tisuću do pet tisuća zaposlenika 3,915, a do tisuću zaposlenika 3,785. Što se tiče prorektora, koeficijent za izračun plaće bit će 3,785 za sveučilišta s više od pet tisuća zaposlenih, 3,655 za sveučilišta s tisuću do pet tisuća zaposlenika te 3,525 za prorektore na sveučilištima s manje od tisuću zaposlenika.
 
Tako bi , što se tiče Sveuličišta u Dubrovniku, trebala biti smanjena plaća rektorici Vesni Vrtiprah, kao i prorektorima Vlatku Lipovcu i Željku Kurteli.

Pročitajte još

Država će podstanarima plaćati dio stanarine?

Dulist

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na koncertu 4Tenora

Dulist

Frankovićev ‘Za dom spremni’ izazvao reakcije: Gdje je odgovornost?

Dulist