Hrvatska

Vlada proglasila katastrofu u Vukovarsko-srijemskoj županiji

brod poplava06

I dalje traje borba s katastrofalnim poplavama koje su na istoku Hrvatske odnijele dva života.

Na prijedlog ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Vlada je na telefonskoj sjednici jučer proglasila katastrofu za područje Vukovarsko-srijemske županije koja je pogođena poplavom.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje Vladi će u roku od 30 dana dostaviti izvješće po provedenim aktivnostima, priopćeno je jučer iz Banskih dvora. DUZS u svom djelokrugu rukovodi operativnim snagama i koordinira djelovanje drugih sudionika u aktivnostima zaštite i spašavanja, provodi njihovo pravodobno informiranje, nadzire provedbu propisanih mjera i aktivnosti u zaštiti i spašavanju te provodi mobilizaciju za potrebe sustava zaštite i spašavanja. Financijska sredstva potrebna za provedbu tih mjera osigurana su u okviru državnog proračuna za ovu godinu te projekcija za 2015. i 2016., stoji u priopćenju Vlade.

Dobra vijest je da vodostaji Save opadaju, no još uvijek najgore nije prošlo jer postoji mogućnost prodiranja vode u neka mjesta i strah od pucanja već dobrano natopljenih nasipa koji su na udaru nekoliko dana. Vlada je sinoć proglasila katastrofu u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Kritično je ove noći bilo u Posavskim Podgajcima gdje su se cijelu noć punile vreće s pijeskom kako bi se spriječilo da Sava prodre do Drenovaca i drugih mjesta. Kopali su se tuneli koji bi trebali vodu, koja dolazi iz potopljene Gunje i Rajeva Sela, ‘odvesti’ prema šumi te tako spriječiti njezino otjecanje prema Drenovcima i drugim mjestima.

Stanovništvo Posavskih Podgajaca je evakuirano, a 50-ak kuća je poplavljeno i u tom mjestu, ali dobra vijest je da se voda trenutno kontrolira.

Izvor: index.hr/vecernji.hr

Foto: Čitatelj

Pročitajte još

IMATE LI I VI OVAKVA PRIMANJA? Prosječna plaća u Hrvatskoj je 1.324 eura

Dulist

MINISTARSTVO O GLOBALNOM TEHNOLOŠKOM KVARU Moguća su kašnjenja u zračnom prometu

Dulist

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist