Hrvatska

Vlada oslobodila plaćanja najma sve korisnike poslovnih prostora

plenkovic vlada potkrovlje

Uslijed novonastalih okolnosti izazvanih pandemijom bolesti COVID-19 i potrebe pomoći gospodarstvu, a s ciljem održavanja poslovne aktivnosti, Vlada Republike Hrvatske je u četvrtak na sjednici donijela Odluku o oslobađanju obveze plaćanja zakupnine i naknade za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske za zakupnike i korisnike kojima je obustavljen rad temeljem Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Predstavljajući ovu Odluku, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat istaknuo je kako se na razini Vlade i među resorima svakodnevno prati situacija na terenu i raspravlja o mogućnostima i načinima pomoći poduzetnicima i radnicima.

„U cijelom ovom razdoblju imamo prioritet smanjenja dnevne incidencije broja zaraženih koronavirusom. To je nužno kako bi zaštitili sigurnost i zdravlje naših građana. No, upravo je zbog toga važno da kao Vlada donosimo odluke poput ove, koje će u konačnici biti doprinos bržem gospodarskom oporavku i zadržavanju radnih mjesta“, istaknuo je ministar Horvat.

S obzirom da je Odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o nužnim epidemiološkim mjerama kojim se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, pojedinim zakupnicima odnosno korisnicima poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske obustavljen rad i obavljanje djelatnosti, isti se oslobađaju obveze plaćanja zakupnine i naknada za korištenje poslovnih prostora.

Isto tako, zakupnicima i korisnicima poslovnih prostora u državnom vlasništvu, kojima upravljaju Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i trgovačko društvo Državne nekretnine d.o.o., a koji su imali pad prihoda od 60% i veći, u razdoblju od 1. prosinca 2020. godine pa sve dok su na snazi Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, omogućit će se oslobođenje od obveze plaćanja zakupnine razmjerno padu prihoda ostvarenog u istom mjesecu prethodne godine, pod uvjetom da su zakupnici zadržali radnike.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist