Hrvatska

“Vlada i dalje ne razumije: šume nisu golf igrališta!”

GOLF SRDJ

Zelena akcija uputila je priopćenje povodom sjednice Hrvatskog sabora na čijem će se dnevnom redu naći Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama.

“Tražimo od zastupnika Hrvatskog sabora da ne podrže Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama koji će se ovaj tjedan naći na dnevnom redu Sabora i da zatraže odbacivanje niza članaka kojima se u šumama dopušta izgradnja golf terena i kampova te kojima se omogućava jednostavna prenamjena šumskog zemljišta u građevinsko.

Ponovno pozivamo sve građanke i građane da pošalju prosvjedno pismo te jasno daju do znanja da golf igrališta nisu šume i da se zakonom šume moraju štititi, a ne uništavati. Prosvjedno pismo je moguće potpisati ovdje: http://zelena-akcija.hr/hr/peticije/trazimo_vas_da_iz_prijedloga_zakona_o_sumama_zatrazite_izbacivanje_clanaka_koji_proglasavaju_sumama_posebne_namjene_igralista_za_golf_i_kampove

Vlada je prvo u veljači željela Izmjene i dopune Zakona poslati u Sabor po hitnoj proceduri. Međutim, zahvaljujući pritisku javnosti i prosvjednom pismu saborskim zastupnicima koje je potpisalo preko 4.100 građanki i građana, Sabor je donio odluku da se izmjene Zakona povuku iz hitne procedure i da se obeća provođenje javne rasprave.

Kako Vlada u Konačnom prijedlogu i dalje ustraje na spornim, štetnim i neustavnim odredbama, svim klubovima zastupnika Hrvatskog sabora jučer smo poslali zahtjev da ne podrže ovakav Prijedlog te da zatraže odbacivanje i/ili izmjenu članaka:

– Kojima se igrališta za golf i kampovi proglašavaju šumama posebne namjene. Oni nikako ne smiju biti klasificirani kao šume posebne namjene, već jedino kao rekreacijske i turističke zone kako je definirano prostornim planovima.
– Kojima Ministarstvo dekretom proglašava šume posebne namjene, već je potrebno u donošenje takve odluke uključiti i županijske skupštine.
– Kojima Vlada Republike Hrvatske može pojedine šume i šumska zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske izdvojiti iz šumskogospodarskog područja za potrebe provedbe strateškog projekta od interesa za Republiku Hrvatsku, sukladno posebnom propisu koji uređuje strateške investicijske projekte Republike Hrvatske.
– Da se uvedu zaštitni mehanizmi koji štite šume i šumsko zemljište od prenamjene u građevinsko.
– Da se iz Zakona izbaci odredba da se opožarene površine šuma mogu privesti drugoj kulturi 5 godina od opožarenja.”

Pročitajte još

HIMNA NA POČETKU ŠKOLSKOG DANA Evo što o tome misli ministar Fuchs

Dulist

INKLUZIVNI DODATAK PREMAŠIO OČEKIVANJA Pristiglo 170 tisuća zahtjeva, polovica već obrađena

Dulist

Naknade za nezaposlene strancima i kad je sporazumno prekinut radni odnos

Dulist