S pogledom na Katedralu, pod kamenim voltima gdje ima najviše bave, restoran Amoret i ovog ljeta poziva goste na predah i pjat ispunjen okusima tradicije, sezonalnosti i mediteranske lakoće.
S više od trideset godina povijesti i svega nekoliko koraka od dubrovačke katedrale, Amoret ostaje vjerno gradsko mjesto s dušom – ali s novim, svježim iskorakom.
Unutarnji prostor broji svega dvadeset sjedećih mjesta pa je dojam intiman, gotovo kućni. Vanjski dio – najtraženiji – donosi ozračje Grada s najboljim pogledom. Voditelj restorana Jure Suton ističe kako je jelovnik pažljivo osmišljen – temelji se na domaćim i sezonskim namirnicama, a poštujući tradiciju, kuhinja Amoreta donosi i pomake koje gosti sve češće traže.
Pomno složen jelovnik i hrvatska vina
-Našim gostima kao idealan početak uvijek preporučujemo platu sušenih domaćih mesnih proizvoda i hrvatskih sireva. Tu je i rizot od kozica koji iznenađuje kombinacijom sa suhim smokvama karameliziranim u smeđem šećeru i svježe cijeđenom soku od naranče. On se završava blagim, kremastim sirom koji zaokružuje to jelo u jedinstvenoj harmoniji slatkog i slanog – rekao nam je Suton.
-Posebnu pažnju zaslužuje pašticada – iako je tradicionalno vezujemo uz govedinu, u Amoretu je pripremamo od janjećeg mesa. Sočna, mekana i puna dubokih okusa, ova interpretacija donosi jednu drugu dimenziju poznatog jela. Za ljubitelje ribe, klasik buzare sa škampima i palentom najčešći je izbor – jednostavno, domaće i savršeno uravnoteženo. A tu su i nezaobilazni šporki makaruli, jelo koje za Dubrovnik znači i povijest i karakter – istaknuo je.
U vrijeme kada se traži nešto lagano, a zasitno, preporuka je naručiti salate – grčka, pileća, od hobotnice ili s kozicama na grilu – idealne za tople dane i lagane večere. Ponuda vina oslanja se isključivo na hrvatske etikete – od Slavnije, preko Iste i Dalmacije do Pelješca i Konavala. U Amoretu posebno preporučuju Malvasiju, Pošip, Dingač, Grk i niz drugih biranih vina s ovog područja koja itekako zaokružuju gastronomsko iskustvo.
Zahvala domaćima: 20 posto popusta
-Želimo zadržati duh tradicije, ali ponuditi suvremeni gastronomski doživljaj, s jelima koja odražavaju naše podneblje – kazao nam je Suton te dodao kako je svim domaćim gostima Amoret omogućio popust od 20 posto na cjelokupnu ponudu, kao mali znak zahvalnosti za dugogodišnju podršku.
Povratak korijenima – i pizzaiolova strast
Zanimljivo je kako je Amoret 1986. započeo upravo kao pizzerija. Danas, gotovo četrdeset godina kasnije, ta se priča vraća – ali u formi vrhunske napoletanske pizze koja se priprema prema strogim pravilima iz Napulja. U ponudi je šest pažljivo složenih pizza, među kojima se izdvaja Amoret pizza s mortadelom, pestom od pistacija i grubo mljevenim pistacijama.
Za tijesto i pečenje zadužen je Zdenko Šunjić, mladi pizzaiolo iz Ljubuškog koji je posljednjih godina posvećeno učio napuljski stil i danas s ponosom nosi njegovu filozofiju.
-Napoletana traži strpljenje i preciznost. Duga fermentacija, visoka hidratacija i nježno oblikovanje tijesta stvaraju ono što zovemo ‘korica meka ko duša’ – priča Zdenko dok iz krušne peći pažljivo vadi savršeno pečenu pizzu s debelim, prozračnim rubom i prepoznatljivim crnim krugovima.
Zdenkova strast prema pizzi započela je u Njemačkoj, gdje je radio u restoranima poput Il Fresco u Böblingenu, a zatim i u elitnim pizzerijama Stuttgarta, uključujući renomirani 60secondiNapoli. Ondje je bio jedini Hrvat koji je uspio impresionirati talijanske pizzaiolo majstore. Kroz godine se Zdenko šuljao tiho, ali odlučno – gradio je znanje, reputaciju i preciznost, bez pompe i velikih riječi. Sve dok njegov rad nije prepoznao vlasnik Amoreta. Otada njegova pizza u Dubrovniku izaziva oduševljenje – do te mjere da ju je na svojoj Instagram stranici pohvalio i Matt Preston, poznati englesko-australski kritičar hrane i sudac australskog MasterChefa, kojeg prati gotovo pola milijuna ljudi. Pod fotografijom Zdenkove pizze, Preston je sažeo dojam u dvije riječi: ‘That crust!’ – i time potvrdio ono što domaći gosti već dobro znaju.
Amoret ostaje ono prepoznatljivo mjesto u srcu Grada – s domaćim okusima, ljubaznom uslugom i pažljivo biranim jelima. S napoletanskom pizzom i novim idejama u kuhinji, priča je obogaćena, ali duh ostaje isti. Pod voltom, u hladu i s pogledom na Katedralu, ovdje se još uvijek jede polako i s gustom.