DuList PROMO

VIŠE OD 30 GODINA TRADICIJE Amoret donosi originalnu napoletanu i domaća jela s karakterom

Amoret kolaz

S pogledom na Katedralu, pod kamenim voltima gdje ima najviše bave, restoran Amoret i ovog ljeta poziva goste na predah i pjat ispunjen okusima tradicije, sezonalnosti i mediteranske lakoće.

S više od trideset godina povijesti i svega nekoliko koraka od dubrovačke katedrale, Amoret ostaje vjerno gradsko mjesto s dušom – ali s novim, svježim iskorakom.

Amoret 11

Unutarnji prostor broji svega dvadeset sjedećih mjesta pa je dojam intiman, gotovo kućni. Vanjski dio – najtraženiji – donosi ozračje Grada s najboljim pogledom. Voditelj restorana Jure Suton ističe kako je jelovnik pažljivo osmišljen – temelji se na domaćim i sezonskim namirnicama, a poštujući tradiciju, kuhinja Amoreta donosi i pomake koje gosti sve češće traže.

Pomno složen jelovnik i hrvatska vina
-Našim gostima kao idealan početak uvijek preporučujemo platu sušenih domaćih mesnih proizvoda i hrvatskih sireva. Tu je i rizot od kozica koji iznenađuje kombinacijom sa suhim smokvama karameliziranim u smeđem šećeru i svježe cijeđenom soku od naranče. On se završava blagim, kremastim sirom koji zaokružuje to jelo u jedinstvenoj harmoniji slatkog i slanog – rekao nam je Suton.

Amoret 13

-Posebnu pažnju zaslužuje pašticada – iako je tradicionalno vezujemo uz govedinu, u Amoretu je pripremamo od janjećeg mesa. Sočna, mekana i puna dubokih okusa, ova interpretacija donosi jednu drugu dimenziju poznatog jela. Za ljubitelje ribe, klasik buzare sa škampima i palentom najčešći je izbor – jednostavno, domaće i savršeno uravnoteženo. A tu su i nezaobilazni šporki makaruli, jelo koje za Dubrovnik znači i povijest i karakter – istaknuo je.

U vrijeme kada se traži nešto lagano, a zasitno, preporuka je naručiti salate – grčka, pileća, od hobotnice ili s kozicama na grilu – idealne za tople dane i lagane večere. Ponuda vina oslanja se isključivo na hrvatske etikete – od Slavnije, preko Iste i Dalmacije do Pelješca i Konavala. U Amoretu posebno preporučuju Malvasiju, Pošip, Dingač, Grk i niz drugih biranih vina s ovog područja koja itekako zaokružuju gastronomsko iskustvo.

Zahvala domaćima: 20 posto popusta
-Želimo zadržati duh tradicije, ali ponuditi suvremeni gastronomski doživljaj, s jelima koja odražavaju naše podneblje – kazao nam je Suton te dodao kako je svim domaćim gostima Amoret omogućio popust od 20 posto na cjelokupnu ponudu, kao mali znak zahvalnosti za dugogodišnju podršku.

Amoret 89

Povratak korijenima – i pizzaiolova strast
Zanimljivo je kako je Amoret 1986. započeo upravo kao pizzerija. Danas, gotovo četrdeset godina kasnije, ta se priča vraća – ali u formi vrhunske napoletanske pizze koja se priprema prema strogim pravilima iz Napulja. U ponudi je šest pažljivo složenih pizza, među kojima se izdvaja Amoret pizza s mortadelom, pestom od pistacija i grubo mljevenim pistacijama.
Za tijesto i pečenje zadužen je Zdenko Šunjić, mladi pizzaiolo iz Ljubuškog koji je posljednjih godina posvećeno učio napuljski stil i danas s ponosom nosi njegovu filozofiju.

-Napoletana traži strpljenje i preciznost. Duga fermentacija, visoka hidratacija i nježno oblikovanje tijesta stvaraju ono što zovemo ‘korica meka ko duša’ – priča Zdenko dok iz krušne peći pažljivo vadi savršeno pečenu pizzu s debelim, prozračnim rubom i prepoznatljivim crnim krugovima.

Amoret1

Zdenkova strast prema pizzi započela je u Njemačkoj, gdje je radio u restoranima poput Il Fresco u Böblingenu, a zatim i u elitnim pizzerijama Stuttgarta, uključujući renomirani 60secondiNapoli. Ondje je bio jedini Hrvat koji je uspio impresionirati talijanske pizzaiolo majstore. Kroz godine se Zdenko šuljao tiho, ali odlučno – gradio je znanje, reputaciju i preciznost, bez pompe i velikih riječi. Sve dok njegov rad nije prepoznao vlasnik Amoreta. Otada njegova pizza u Dubrovniku izaziva oduševljenje – do te mjere da ju je na svojoj Instagram stranici pohvalio i Matt Preston, poznati englesko-australski kritičar hrane i sudac australskog MasterChefa, kojeg prati gotovo pola milijuna ljudi. Pod fotografijom Zdenkove pizze, Preston je sažeo dojam u dvije riječi: ‘That crust!’ – i time potvrdio ono što domaći gosti već dobro znaju.

Amoret 2

Amoret ostaje ono prepoznatljivo mjesto u srcu Grada – s domaćim okusima, ljubaznom uslugom i pažljivo biranim jelima. S napoletanskom pizzom i novim idejama u kuhinji, priča je obogaćena, ali duh ostaje isti. Pod voltom, u hladu i s pogledom na Katedralu, ovdje se još uvijek jede polako i s gustom.

Pročitajte još

[FOTO] Adi Šoše rasprodao koncert na Kalamoti – Villa Rose očarala publiku

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OSVOJITE 2 ULAZNICE ZA VOJKA V I LAKE NA ORSULI

Dulist.hr