Kultura

Violinist Renaud Capuçon sutra u Dvoru!

violinist 3

Virtuozni francuski violinist Renaud Capuçon, proglašen umjetnikom godine od strane Međunarodne nagrade za klasičnu glazbu, u pratnji pijanista Guillaumea Belloma, sutra će nastupiti prvi put na Dubrovačkim ljetnim igrama, u atriju Kneževa dvora s početkom u 21:30 sati. Na pomno odabranom programu pred festivalskom publikom izvest će djela Fauréa, Brahmsa i Straussa.

Violinist Renaud Capuçon čvrsto je etabliran na međunarodnoj razini kao vodeći solist i komorni glazbenik. Poznat je i omiljen zbog svoje profinjenosti, dubine tona i virtuoznosti, a surađuje s najprestižnijim svjetskim orkestrima, umjetnicima i festivalima. Velika posvećenost komornoj glazbi dovela ga je do suradnje s Argerichom, Angelichom, Barenboimom, Bashmetom, Bronfmanom, Buniatishvilijem, Grimaudom, Hagenom, Levitom, Maom, Piresom, Trifonovom, s Yo-Yo Ma i Yujom Wang, kao i s bratom, violončelistom Gautierom Capuçonom. Od 2021. umjetnički je ravnatelj Orchester de Chambre de Lausanne. Capuçon svira na violini Guarneri del Gesù ‘Panette’ (1737.) koja je pripadala Isaacu Sternu.

Put do uspjeha Guillaumea Belloma jedan je od najunikatnijih svoje generacije, nastavljajući studije ne samo klavira, već i violine, sve od konzervatorija u svom rodnom gradu Besançonu do pariškog Konzervatorija. Upravo je u toj ustanovi odlučio potpuno razviti svoje pijanističko umijeće, pod utjecajem upečatljivih osobnosti kao što su Nicholas Angelich i Hortense Cartier-Bresson. Duboko zainteresiran za komornu glazbu, Bellom vlada širokim repertoarom što gačini vrlo traženim glazbenim partnerom, a nastupa s cijenjenim orkestrima te glazbenim umjetnicima kao što su Renaud Capuçon, Paul Meyer, Yan Levionnois, Victor Julien-Laferrière, Ismël Margain, Anne Göckel i Adrien Bellom.

Foto: DLJI

Pročitajte još

VEČERAS U LAZARETIMA ‘Monuments’ Saše Božića i Nikole Krgovića

Dulist

Ivan Bonačić trio večeras na Trgu oružja!

Dulist

Predstavu ‘Toliko o pticama’ pogledajte večeras i u četvrtak u Lazaretima

Dulist