Aktualno

Viktorija Knežević: I ono malo trenera što je ostalo otjerat ćemo iz sporta u turizam

viktorija knezevic3

sustav koji potiče kontrolu politike nad sportom i njezin zlokobni utjecaj.

Dok god je tako imat ćemo spomenik korupciji poput onog u glavnom gradu. Riječ je o stadionu Maksimir

Dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević, kandidatkinja za gradonačelnicu Dubrovnika, komentirala je na društvenim mrežama zaključke vijećnika s tematske sjednice o stanju u dubrovačkom sportu.

– Zaključci koje je donijelo Gradsko vijeće neće pomoći sportu, vjerojatno će stvari učiniti samo još i gorim. Ovo što je predloženo na sjednici će uvesti još više nereda, te će i ono malo trenera koje možemo motivirati otjerati iz sporta u turizam.

Sport, znanost i obrazovanje su tri područja na kojima možemo mjeriti koliko smo meritokratsko društvo, koliko dajemo priliku najboljima da uspiju.

Glavni problem sporta u Hrvatskoj je maligni utjecaj politike, a politika ga ostvaruje preko financiranja. Kod nas većina klubova ima 90 posto financiranja iz javnih izvora, iz proračuna.

Uvođenje predloženog etičkog kodeksa neće spriječiti one koji rade nezakonito. Etički kodeks imaju i gradski vijećnici i drugi nositelji političkih funkcija, pa ništa od toga. I dalje svatko od njih radi što i kako hoće.

Gledajući financiranje dubrovačkih klubova dolazim do sljedećih scenarija:
Ako djeca ne budu plaćala putovanja na sportska natjecanja, plaćat ćemo ih svi mi iz proračuna. Tada će se, kako je to obično biva, cijene dva ili tri puta povećati jer se plaća iz proračuna. Nitko se neće zauzeti i reći: Stop, to je previše! Taj novac koji će se izdvajati iz proračuna nećemo doživljavati kao naš i manje ćemo se zauzimati za kontrolu trošenja. Na kraju ćemo svi samo još više plaćati.

Ako ograničimo cijene članarina, što će se dogoditi temeljem ovih zaključaka, vraćamo se korak natrag u sustav koji smo napustili u socijalizam. Ovo na prvu izgleda super, kao besplatne knjige za sve, ali zapravo nema nikakvog smisla. Kada se obavlja javna dužnost zapravo ostane jako malo novaca nakon podmirivanja svih fiksnih troškova. S tim malim novcima treba pažljivo gospodariti, a ne rasipati ih kao pijani milijarder. Onda ćemo doći u situaciju da od najbogatijeg grada postajemo prvi grad koji je izgubio kreditnu sposobnost jer je prezadužen.

Umjesto ovakve mjere bilo bi potrebno uvesti da roditelji slabo imovnog stanja imaju pravo od kluba tražiti umanjena članarine ili čak oslobađanje plaćanja jer svi klubovi koriste javnu infrastrukturu i novac poreznih obveznika, pa je neprihvatljivo da dijete koje je siromašno nema pristup tim resursima samo zbog lošeg imovnog stanja.

To se zove mjera, a ovo što oni žele provesti se zove predizborni populizam.

U zemljama na koje se volimo ugledati, udio privatnog financiranja klubova je po 70 posto. Kod nas se samo rijetki klubovi mogu time pohvaliti. Kako postižu dobiti toliki udio privatnog financiranja? Pa uglavnom sustavom poreznih olakšica za ulaganja u sport. Kad bi kod nas firme mogle imati više od 1 posto donacija koje su porezno priznati trošak, sigurno bi bilo puno više donacija i u sportu i u kulturi.
Mi zapravo imamo sustav koji potiče kontrolu politike nad sportom i njezin zlokobni utjecaj.

Dok god je tako imat ćemo spomenik korupciji poput onog u glavnom gradu. Riječ je o stadionu Maksimir za koji su uložili skoro milijardu kuna, a on još uvijek izgleda kao da je priprema scenografije za film o apokalipsi – napisala je Knežević.

Pročitajte još

[FOTO] Evo kako sada izgleda plaža u Uvali Lapad

Dulist

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist