DuList IN

VIKTORIA MILETIĆ, VODITELJICA PLESNOG STUDIJA 3V ‘Djeca vole ples i uče brže nego ikad’

c 3v ples prag 12

Juniori dubrovačkog plesnog stu­dia 3v, njih čak 39, na natjecanju ‘International Prague dance open’ ostvarili su izvanredne rezultate. Natjecali su se u sedam kategorija, a osvojili su čak dva prva mjesta, jedno drugo, tri treća i jedno četvrto mjesto. Već skoro deset godina ovaj studio vodi Viktoria Miletić, koja je u svom pretrpa­nom rasporedu našla malo vremena i podijelila s nama kakav je osjećaj voditi uspješan plesni studio.

Uskoro slavite deset godina kluba, možete li nam reći par riječi o samom klubu?
Za par mjesec slavimo 10 godina stu­dija. Jedan smo od rjeđih plesnih klu­bova koji obrađuju jako puno plesnih stilova, od street do jazz i contempo­rary stilova. Osobno mi nikada nije bitno idu li moje grupe na neka ‘velika’ ili ‘mala’ natjecanja. Bitno je da vodim djecu, da skupljaju iskustvo koje naj­više mogu skupiti baš na natjecanjima. Puni smo projekata i izdvojila bi našu suradnju s plesnom organizacijom iz Engleske ‘Outtaplace’, koja nam je pru­žila priliku da naše koreografije i rad predstavimo u Londonu. Prvi put smo počeli prije tri godine i još uvijek sura­đujemo s njima.

Koliko članova djeluje u klubu i na koji ste način podijelili plesne skupine?
Trenutno imamo 220 djece koja su članovi kluba. Najmlađi imaju samo 4 godine, a podijeljeni su po dobnim kategorijama te po plesnim stilovima. S najmlađima radimo ples kroz igru gdje djeca ni ne primijete da su kroz zabavu naučili plesne korake. S nešto starijom djecom ipak radimo konkret­nije pa tako imamo satove posvećene na primjer istezanju ili izražavanju. Također imamo grupu koju smo za početak nazvali ‘za mame’ i najsta­rija članica ima 50 godina. Ta grupa je započela rekreativno, ali s vremenom smo se odlučili za korak dalje te uskoro idu na svoje prvo natjecanje.

Velike uspjehe ostvarili ste nedavno u Pragu, ispričajte nam o čemu se radi?
Nedavno smo se vratili s natjecanja ‘International Prague dance open’ i to je oblik natjecanja na koji najčešće idemo. Ono pokriva širok spektar stilova i kategorija, vrlo slično kako su podijeljene kategorije u našem klubu. Mi smo se natjecali u sedam kategorija. Juniori su u najboljem svjetlu predsta­vili Dubrovnik te potvrdili kvalitetu koju su prije 3 godine na istom natje­canju seniori obilježili s tri zlata. Uvi­jek govorim plesačima da ne želim da idu sa stavom da trebaju osvojiti medalju. Kažem im kako je najbitnije u tre­nutku kada siđu s pozornice osjetiti da su dali sve od sebe, tada niti jedna medalja nije bitna. Tako je i bilo, ne samo što je pozornica velika ili što su ‘zarobili’ poglede publike, već je ener­gija s kojom su se popeli na pozornicu i sišli s nje bila nevjerojatna. Ovo je prvi put u ovih deset godina da sam iskreno osjetila zašto radim ovo što radim. Cure i dečki su tako dobri bili da čak i objektivno ne mogu reći ništa loše vezano uz njihov nastup, jedno­stavno su ‘razvalili’. ­

Sjećate li se samih početaka kluba?
Kada sam tek počinjala nisam ni zami­šljala da će klub imati ovoliko članova i sada je to stvarno puno posla. Ovaj posao nije samo osam sati treninga koje održimo, to je razmišljanje o glazbi, o plesu, o kostimima, o djeci, o rokovima i svaki tren posvetim njima. No, najbolji dio je ipak taj što volim ovaj posao, a svatko će vam reći kada volite svoj posao onda vam ništa ne može pasti teško.

Što mislite o supertalent natjeca­njima na TV-u?
Osobno nisam fan supertalent emisija, najviše jer smatram kako se ne može suditi na temelju jednog nastupa. Sva­kako mi je drago da se ples populari­zira pa bilo to i preko televizije. Onaj tko voli plesati uvijek će voljeti plesati i to će tu osobu pratiti kroz život. Ples po meni spada u tu neku čudnu kate­goriju, svi ga cijene, a opet i danas se susretnemo s komentarima poput ‘to je samo ples’. Plesači su umjetnici isportaši, kako bi to izgledalo fluidno i lijepo kako izgleda na TV-u ti isti ple­sači moraju biti u savršenoj fizičkoj formi.

Kako nove generacije pristupaju plesu?
Danas su djeca nevjerojatna. Na pri­mjer većina djece već sada zna napra­viti zvijezdu bez ruka. Čim im poka­žem neki novi pokret ili nešto što bi mogli raditi oni to nauče nevjerojatno brzo. Neke stvari sam osobno učila dugo vremena, a djeca ih danas savla­daju kroz par dana. To je stvarno nevje­rojatno koliko vole ples i koliko su spre­mni učiti.

Pročitajte još

Pogledajte što vas očekuje u novom kino tjednom programu!

Dulist

SUSRET NA KORČULI Vatreni usrećili Severininog sina!

Dulist

Vlasnici apartmana – imamo super novosti za vas!

Dulist