Zanimljivosti

Vikend u znaku Aklapele

aklapela1

Na drugom izdanju festivala AKLAPELA koje se održava ovog vikenda nastupit će 12 klapa. Prva večer klapa održat će se u petak, a druga u subotu u kazalištu Marina Držića u 20 sati. U nedjelju u Crkvi sv. Dominika u 12 sati održati će se koncert na poklon u Gradu, a ulaz je slobodan.

Umjetnički voditelj festivala, maestro Joško Ćaleta, odabrao je 7 muških i 5 ženskih klapa koje su se proteklu godinu posebno istaknule svojim pjevanjem. AKLAPELA će ove godine ugostiti ženske klape: FA Linđo (dubrovačko područje), Neverin (splitsko-kaštelansko područje), Čuvite (srednjedalmatinski otoci), Ćakulone i Dišpet (zagrebačko područje), te muške klape: Subrenum i Kaše (dubrovačko područje), Cambi (splitsko područje), Bunari (šibensko područje), Kaleta (zadarsko područje), Kumpanji (južnodalmatinski otoci) i Grdelin (zagrebačko područje).    

Predstavljeno je to na  tiskovnoj konferenciji ususret AKLPELE, gdje je istaknuto kako je na sedmom sastanku UNESCO-vog Međunarodnog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu održanu u Parizu, 5. prosinca prošle godine klapsko pjevanje uvršteno na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva dobivši na taj način izuzetno priznanje.

Za razliku od već dokazanih i priznatih kulturnih glazbenih manifestacija koje se dulje odvijaju u Dubrovniku, AKLAPELA kao isključivo nacionalni glazbeni proizvod uz vizionarsko umjetničko vodstvo ima potencijala postati referentna vrijednost hrvatske etno-glazbe.
 

Pročitajte još

PRIJAVITE SE! Nacionalni park Mljet organizira natječaj za najbolju fotografiju!

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1951. Rođen jedan od ravnatelja glazbenog programa Igara, proslavljeni dirigent Vjekoslav Šutej

Dulist

Sretan rođendan dragom kolegi, Lerovcu Davoru Mojašu

Dulist