Politika

VIJEĆNIK SE PITA: ‘Koju bi ocjenu sebi dao Franković da nije imao prihode Lex Vlahušića?’

andro vlahusic013

Nezavisni gradski vijećnik Andro Vlahušić osvrnuo se u priopćenju za javnost na sedam godina mandata Mata Frankovića. Franković je, podsjetimo, sam sebi dao ocjenu dobar – 3, s napomenom da bi ocjena bila bolja da je više novaca.
-Uz dvije godine korone obilježene padom proračunskih prihoda, ostale godine mandata, uključujući tekuću, Dubrovnik ima najveće proračune. Biblijskim rječnikom mandat je obilježen sa šest debelih godina i dvije mršave. Gradski proračun puni se iz tri obilna izvora. Prihodi od građana koji su narasli zbog velike inflacije, prihode od prodaje turistima novih proračunskih proizvoda (Dubrovnik Pass, ulaznice za zidine, zaustavljanje turističkih autobusa na Pilama, koncesija za žičaru, Revelin) te europska namjenska sredstva.
U proteklih sedam godina najveći pojedinačni izvor prihoda, uz porez na dohodak koji plaćaju građani Dubrovnika, dolazi od prihoda koji turisti plaćaju direktno u proračun, od 2010. godine do danas. Prihode koje ni danas nema nijedan grad u Hrvatskoj, a niti su postojali ranije. U mandatu Mata Frankovića novostvoreni, originalni proračunski prihodi grada, naplaćeni od turista iznose ravno jednu milijardu kuna ili sto trideset milijuna eura. Prihodi od prodaje Dubrovnik Passa i dijela ulaznica za zidine u razdoblju 2017. – 2024. godina iznosit će osamsto milijuna kuna ili stotinu i pet milijuna eura, a prihodi od Revelina, koncesije za žičaru i naplate zaustavljanja turističkih autobusa u istom razdoblju iznose dvjesto milijuna kuna ili dvadeset pet milijuna eura.
Milijarda kuna Lex Vlahušić prihoda, u mandatu Mata Frankovića veća je nego ukupni zbir svih dosada ostvarenih kapitalnih ulaganja koje je grad proveo koristeći dubrovačka, hrvatska i europska sredstva. Koju bi ocjenu Mato Franković dao sebi da nije na raspolaganju imao milijardu kuna prihoda? Vjerojatno dovoljan. Kapitalnih investicija financiranih ili sufinanciranih vlastitim sredstvima uopće ne bi bilo te bi ostali samo projekti koji se u cijelosti financiraju europskim sredstvima – ističe Vlahušić u priopćenju te dodaje kako su samo ove godine prihodi od Dubrovnik Passa, zidina, žičare, autobusa, Revelina iznositi nešto preko 220 milijuna kuna ili 30 milijuna eura. Činit će više od jedne trećine izvornih proračunskih prihoda, dodaje.
-Kaže gospodin Franković, da sam imao više para i sportsku dvoranu ocjena bi bila bolja. Pa koliko je onda trebalo više para i jesmo li u proteklih sedam godina mogli zaraditi te novce bez povećanja nameta i poreza za građane Dubrovnika?
Sportska dvorana košta šezdeset pet milijuna eura, Dom umirovljenika ispod bolnice dvadeset pet milijuna eura, od čega su nacionalna i europska sredstva šest milijuna eura, a devetnaest milijuna eura sredstva grada Dubrovnika. Lokalna komponenta za sve odobrene europske projekte iznosi trideset milijuna eura. Petnaest milijuna eura treba za Arenu Lapad, stadion s pet tisuća sjedalica. Ukupno još jedna milijarda kuna ili dodatnih sto trideset milijuna eura, navedeni projekti završeni i ocjena rada gradonačelnika vrlo dobar (4). Na primjeru Doma umirovljenika ispod bolnice vidimo važnost vlastitih sredstava, jer uz devetnaest milijuna eura za izgradnju, proračun grada trebat će sufinancirati rad Doma umirovljenike za siromašne sugrađane trajno.
Grad Dubrovnik ove godine ostvarit će dvadeset pet milijuna prihoda od prodaje Dubrovnik Passa u iznosu od osamnaest milijuna eura i sedam milijuna eura od dijela ulaznica za zidine, te pet milijuna eura od Revelina, žičare, turističkih autobusa. Da se poštuju preporuke koje javno iznosim na sjednicama Gradskoga vijeća, Povjerenstva za praćenje razvoja Dubrovnik Passa, a koje su utkane u izvorni originalni koncept razvoja Dubrovnik carda još od 2010. godine, ovogodišnji prihod od prodaje Dubrovnik Passa iznosio bi najmanje pedeset milijuna eura ili četiristo milijuna kuna.
Da nisu uvedene vinjete za kruzerske autobuse, te omogućeno besplatno iskrcavanje putnika na donjoj postaji žičare, te uvedena primjerena naplata provoza turističkih autobusa kroz zaštićenu povijesnu zonu zarada od Revelina, žičare, turističkih autobusa bila bi duplo veća i iznosila bi samo ove godine deset milijuna eura. Jedinstveni i originalni koncept punjenja proračuna direktno od turista samo ove godine iznosio bi šezdeset milijuna eura, te bio za duplo veći od realno ostvarenih trideset milijuna eura.
Primjenjujući precizne podatke o prihodima koji plaćaju turisti u proračun za ovu godinu, na cijelo razdoblje mandata Mata Frankovića od 2017. godine do danas s velikom pouzdanošću može se zaključiti da smo umjesto zarade od jedne milijarde kuna od turista, mogli imati dvije milijarde kuna. Izgraditi sve planirano, te zaraditi visoku ocjenu rada. Ostaje potpuno nejasno zašto se prihvaćaju samo djelomična rješenja, koja donose polovičan prihod – zaključuje.

Pročitajte još

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist

Što je u imovinskoj kartici prijavila saborska zastupnica Viktorija Knežević?

Dulist

Plenković opozvao Mariju Vučković iz jednog Upravnog vijeća

Dulist