Aktualno

VIDEO Znate li kako trebate voziti po poledici i snijegu?

snijeg 2009 42

bog loših vremenskih uvjeta diljem Hrvatske, vozače se poziva na pojačani oprez, posebice zbog mokrih i skliskih kolnika, ali i moguće poledice i snijega.

I šire dubrovačko područje zahvaćeno je velikom siječanjskom promjenom vremena koja nam je već donijela snijeg u višim predjelima, a zbog očekivanog pada temperature moguće je da će doći i do poledice. Kako i nismo baš naviknuti na zimske uvjete, evo HAK-ovih savjeta za vožnju zimi, po magli, poledici ili zasniježenom kolniku. Uz to pogledajte i video kojega je na Facebooku objavila udruga Sigurnost u prometu Dubrovnik.

Evo savjeta:
-Od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine, obvezna je zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj.
-Ne kretati na put bez propisane zimske opreme koja je obavezna i nakon uvođenja zimskih uvjeta na ostalim državnim, županijskim i lokalnim cestama.
-Od posljednjeg vikenda u listopadu, kad počinje zimsko računanje vremena, do posljednjeg vikenda u ožujku, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/2008) vozači moraju imati uključena dnevna ili kratka svjetla tijekom cijelog dana.
-Prilagodite brzinu vožnje trenutnim uvjetima na cesti. Sigurna brzina vožnje u uvjetima snijega, leda ili magle niža je od najveće dopuštene brzine na toj dionici.
-Držite sigurnu udaljenost od vozila ispred vas. Da biste mogli na vrijeme reagirati na iznenadne situacije potrebno je povećati razmak od vozila ispred vas.
-Izbjegavajte naglo kočenje. Kočite što manjom silom kočenja i postepeno, kako bi spriječili proklizavanje kotača.
Nemojte raditi nagle pokrete (trzaje) upravljačem, jer može doći do zanošenja vozila.
-Pri pokretanju vozila na snijegu lagano otpuštajte papučicu kvačila i postepeno dodavajte gas. Ukoliko dođe do proklizavanja oduzmite gas.
-Pri vožnji na nizbrdici, ukoliko je kolnik pod snijegom ili ledom, na vrijeme ubacite u niži stupanj prijenosa, kako bi kočili motorom i što manje koristili kočnice.
-Posebno oprezno voziti preko mostova i vijadukata.
-Slušati radio ili se raspitati u HAK-u (072 777 777) o stanju na prometnicama na kojima namjeravate voziti.

 

 

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist