Grad

VIDEO/VOZILI SMO SE ‘HARMONIKAMA’ Novi Libertasovi autobusi za Festu na prometnicama

libertas autobus harmonika81

Predstavnici medija vozili su se ovog četvrtka s gradonačelnikom Matom Frankovićem i direktorom Libertasa Antom Vojvodićem te suradnicima u jednom od tri nova zglobna autobusa, poznatijim kao ‘harmonika’. Za volanom je u ovoj pokaznoj vožnji bila Libertasova vozačica Snježana Miljević. Rekla je kako ju je držao ‘fantastičan osjećaj’ prilikom vožnje od Pila do Luke Gruž i natrag.
-Nije puno drukčije voziti, ali treba se više paziti. Ništa strašno. Evo, ‘ušaltala’ sam se od Gruža do Pila. Ali isto je bio i čudan osjećaj voziti prvi put – kaže Miljević.
Gradonačelnik Franković rekao je da su stigla prva tri MAN-ova autobusa iz kontigenta autobusa, a koji će u ovoj godini doći u Dubrovnik.
-Riječ je o ukupno 27 novih autobusa koji će doći u grad. Prva tri su harmonike. Više puta smo izjavljivali koliko su nam bitne radi rasterećenja gužvi na području Dubrovnika, prije svega onih linija koje su najviše opterećene. To su 6 i 1A. Ali, bitne su naravno i za prijevoz putnika s cruisera. Uvest ćemo liniju koja će ići iz Luke Gruž do Pila. Samim time ćemo smanjiti promet Zagrebačkom ulicom, a time i rasteretiti tu zonu – rekao je Franković. Svaki od ova tri autobusa koštao je 2,5 milijuna kuna. Harmonike će na gradskim ulicama početi voziti ‘nakon što se registriraju i kad se cijeli proces završi’, kaže Franković, a Vojvodić potvrđuje:
‘Očekujemo ih na cestama do kraja mjeseca’.
-Još trebamo riješiti formalnosti oko papirologije, odnosno registracije. Možemo reći da će za Festu sv. Vlaha bit će na prometnicama. Vozit će na najopterećenijim linijama 1A i 6 – kaže Vojvodić i odgovorio na pitanje je li potrebna vozačima dodatna obuka.
-Riječ je o dužim autobusima, točnije duži su za 6 metara. Tu je riječ samo o osjećaju vožnje. Kategorija je ista, tako da ne bi trebalo biti većih problema. Mi imamo profesionalce – ističe Vojvodić. Dakle, prema svim najavama, harmonike će voziti na ‘udarnim’ linijama, a to su 1A i 6, no s početkom sezone vozit će na relaciji Luka Gruž – Pile, i obratno.
Završena je, ističe također gradonačelnik, nabava i za nova tri ‘harmonika’ autobusa, a ovoga puta je riječ o Ivecovim autobusima.
-Očekujemo da ćemo na sjednici krajem siječnja donijeti odluku, odnosno vijeće treba potvrditi odluku o kupnji tih autobusa. Onda nastavljamo dalje. Iza toga nam dolazi 5 mini buseva koji će rasteretiti postojeće linije gdje su dosad vozili autobusi, ali nije bilo profitabilno. S mini busevima ćemo postići profitabilnost tih linija. Nakon toga dolazi i 5 prigradskih autobusa. Zna se kako su postojeći prilično ostarili pa ćemo ‘osvježiti’ vozni park u tom segmentu. Onda negdje do ljeta, krajem svibnja ili početkom lipnja, dolazi i novih 11 autobusa financiranih putem Europskih sredstava u iznosu od 100 posto. Sad se pripremamo za novi europski natječaj za kupnju novih autobusa. I nadamo se da ćemo u 2021. dobiti još dvadesetak novih autobusa iz EU fondova – rekao je gradonačelnik. Inače, 11 navedenih autobusa financirano je iz EU fondova, a drugi su financirani kreditnim sredstvima Libertasa.
Glasnogovornik Libertasa Nikša Grljević navodi da su predvidjeli mogućnost nedostatka radne snage.
-Zato se ove godine nude bolji uvjeti rada nego lani. Jučer su nam dva vozača počela obuku, danas su dva bila na razgovoru. I dalje je aktivan natječaj u kojem tražimo vozače. Tko je vrijedan i radi mu se, u Libertasa je i više nego dobrodošao – rekao je Grljević.

Pročitajte još

NEUREDNA I ZAPUŠTENA ŠIPANSKA LUKA Može li to bolje?

Dulist

STANOVNICI U ZIDINAMA LUDE ZBOG ŽOHARA Sanitat: Dezinsekcija je provedena prošli tjedan

Dulist

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist