Kultura

VIDEO/Stradun Classic počeo praizvedbom ‘Bucolique’

dso stradun classic 34

Proslavljena hrvatska mezzosopranistica Renata Pokupić i renomirani englesko-nizozemski violinist Daniel Rowland uz Dubrovački simfonijski orkestar otvorili su ovog petka navečer u Kneževom dvoru drugo izdanje Stradun Classic festivala. Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnao je jedan od najtraženijih azijskih dirigenata, Darrell Ang. Publika je imala priliku uživati u svjetskoj praizvedbi Violinskog koncerta ‘Bucolique’ Ludomila Rogowskog, izbor iz Biblijskih pjesama Antonína Dvořáka, ‘Idilu’ Blagoja Berse i Papandopulov ‘Hommage à Sorkočević’.

Rado viđena gošća uglednih koncertnih podija, Renata Pokupić, nedavno je prvi put nastupila u Australiji kao Margareta (La damnation de Faust, Melbourne Symphony Orchestra), potom u Berliozovoj Roméo et Juliette (Bergen Philharmonic Orchestra) i Dvorakovoj Stabat Mater (Collegium Vocale Gent i DSO  Berlin). ‘Veličanstvena vokalna magija… prekrasan topao kremasti glas i izražajno scensko držanje koje je istovremeno zavodljivo i istinski potresno…Pokupić je suvereno vladala u arijama koje su istraživale zrele donje regije castrato glasa… spokojna i milostiva scenska pojava…njen glas bogatog srednjeg registra donio je blistavu toplinu ulozi…’ samo je to mali dio kritika koje su superlativima popratili brojne nastupe Renate Pokupić širom svijeta, u opernim kućama i koncertnim podijima kao što su Royal Opera House Covent Garden, BBC Proms, Washington National Opera, Melbourne Symphony Orchestra, Paris Chatelet i brojnim drugim.

Violinist Daniel Rowland pojavljuje se na međunarodnoj sceni kao vrlo svestran, karizmatičan i avanturistički izvođač. Od 2007. do svibnja 2019. Daniel je bio prva violina poznatog kvarteta Brodsky. Kao solist, nastupa je diljem svijeta u poznatim dvoranama kao što je Concertgebouw u Amsterdama, Carnegie Hall u New Yorku, the Royal Albert Hall u Londonu, Glinka Hall u St. Petersburgu, Symphony Hall u Birminghu i brojnim drugima. Strastveni ljubitelj komorne glazbe surađivao je s uvaženim glazbenicima kao što su Ivry Gitlis, Polina Leschenko, Heinz Holliger, Dawn Upshaw, Alexander Lonquich, Priya Mitchell, Marcelo Nisinman, Michael Collins, Tunde Jegede, Nicolas Daniel.

Umjetnički ravnatelj i glavni dirigent simfonijskog orkestra u Sechuanu od prosinca 2016. Darrell Ang redoviti je gost u kazalištu Mariinsky – uz podršku Valeryja Gergieva – i dirigira mjesečnim simfonijskim i opernim izvedbama u Sankt Peterburgu i u novom kazalištu Mariinsky (Primorsky stage) u Vladivostoku. Ove sezone vraća se u NHK Simfonijski orkestar, Württembergische Philharmonie Reutlingen, Simfonijski orkestar Queenslanda, Singapurski simfonijski orkestar, Haydn orkestar Bolzana i Trenta, Münchenski radijski orkestar, simfonijski orkestar Barcelone. Jedan je od najtraženijih i najpoznatijih mladih dirigenata u Aziji, a s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom surađuje drugi put.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist