Aktualno

VIDEO NADZOR PROMETA Novi sustav ima preko 100 kamera na 48 pozicija

Mato Obilazak Video nadzor 36

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković obišao je ovog utorka video nadzorni centar u prostorima Upravnog odjela za promet.

Riječ je o centru gdje se projiciraju snimke sustava video nadzora javnih površina u Gradu Dubrovniku. Sustav se sastoji od preko stotinu kamera raspoređenih na 48 najfrekventnijih mjesta u gradu te video nadzornog centra u prostorijama Upravnog odjela za promet.

-Ono što je važno napomenuti je da je Grad Dubrovnik uložio značajna sredstva u sustav videonadzora na području našeg grada. Imali smo priliku vidjeti prvi segment, a to je segment upravljanja prometom. Još imamo i segment komunalnog redarstva koji nadzire sva igrališta u gradu, te segment Čistoće koji nadzire sva odlagališta. U konačnici će u ovoj sobi koju smo sada vidjeli osim prometnih redara sjedati i komunalni redari s uvidom u svoje kamere. Cilj ovog sustava nije prvenstveno kažnjavanje naših sugrađana i gostiju nego ubrzavanje prometa, bolja protočnost i kontrola, a  na kraju dana kada netko parkira gdje ne smije i zauzme prometnu površinu onda ide i samo kažnjavanje – poručio je Franković

Uz Grad Dubrovnik (Odsjek prometnog redarstva UO za promet) korisnik je i PU DNŽ, a sustav služi za kontrolu i kažnjavanje nepropisnog parkiranja i praćenje stanja u prometu te povećanje sigurnosti, suzbijanje kriminaliteta i otkrivanje počinitelja.

– Što se tiče same investicije radi se o nekih 230 tisuća kuna s PDV-om. Na sustavu će raditi svi djelatnici prometnog redarstva – u prostoriju će ulaziti sa svojim karticama i prema rasporedu kojeg im sastavi voditelj voditi mjere nadzora. Prostorija je također pod visokim video nadzorom te će se strogo kontrolirati tko u nju smije ulaziti. Također, na zidu prostorije nalazi se i velika karta Dubrovnika na kojoj su naznačene sve lokacije kamera za videonadzor. Kamere snimaju i po danu i po noći u velikoj razlučljivosti te pojedine kamere, prepoznatljivo crne boje, imaju mogućnosti pomicanja za 360 stupnjeva. Sustav funkcionira nekih mjesec dana i već smo navikli raditi na njemu – ispričao je više o video nadzoru Đuro Šutalo, pročelnik Upravnog odjela za promet Grada Dubrovnika.

 

 

Pročitajte još

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist