Aktualno

[VIDEO] Iz kanala ispod Straduna uklonjeno više od 120 kubika masnoće, zemlje, maramica…

vodovod kanali povijesna jezgra2

Dovršeni su radovi na čišćenju dijela povijesnog kanala odvodnje na području Luže te kod parka u Pilama. Tijekom radova koji se odvijaju u sklopu EU projekta Aglomeracija Dubrovnik uklonjeno je više od 120 kubika otpadnog materijala, a očišćeni kanal obnovljen je te su postavljene keramičke kinete kako bi se poboljšao protok otpadnih voda, javljaju iz Vodovoda Dubrovnik.

-Iznimno je bitno da smo uspješno očistili oba kraka odvodnog kanala ispod Straduna – i ispod Luže i u Pilama, jer je to bio preduvjet za daljnje čišćenje ovog iznimnog sustava. Činjenica da se i danas njime koristimo najbolje govori o umješnosti starih Dubrovčana i kvaliteti njihovog rada. Nažalost, stoljeća su učinila svoje, posebice moderno vrijeme, i sada je naša misija osigurati da se ovaj sustav očisti i vrati u potpuno funkcionalno stanje. Dovršetak ovih radova prvi je korak na tom putu – izjavio je ovom prigodom predsjednik Uprave Vodovod Dubrovnik Lukša Matušić.

U sklopu ovih radova izvedeni su svi prethodno potrebni istražni radovi, a potom i čišćenje tih dijelova kanala vodenim mlaznicama koje su razvodnjavale nakupljeni materijal, a potom je isti prikupljen putem hidrauličnih usisnih cijevi. Nakon što je ovaj dio radova završen, nastavak čišćenja povijesnog kanala očekuje se krajem turističke sezone.

-Moram posebno zahvaliti izvođačima radova koji su ovaj posao odradili na iznimno visokoj razini, jer riječ je o izuzetno zahtjevnom i opasnom poslu. Posebice se to vidjelo na primjeru radova u Luži gdje su radnici morali raditi s maskama unutar kanala, u koji se pomoću ventilatora morao konstantno dovoditi svježi, a odvoditi ustajali zrak. Dovoljno je reći da je na području Luže u više navrata izvađeno preko 60 kubika raznog otpadnog materijala – od masnoće do nakupljene zemlje, kamenja, maramica – rekao je Matušić te dodao da je gotovo ista količina materijala izvađena i s područja parka u Pilama.

Ukupno je očišćeno oko 90 metara povijesnog kanala, od čega nešto više od 30 metara na području Luže, a ostatak na području parka u Pilama. Vrijednost do sada izvedenih radova je oko 175 tisuća eura. Uz čišćenje ovih dijelova kanala na području Luže izvršena je i zamjena stare cijevi od stakloplastike te je sada povećan presjek tamošnjeg kanala, a sve u cilju još boljeg funkcioniranja sustava, kako u sadašnjosti tako i u budućnosti.

 

Pročitajte još

GLOBALNI IT KVAR Jeste li pokušali ugasiti i upaliti računalo 15 puta?

Dulist

OBAVIJEST SANITATA Zatvaranje Ulice don Frane Bulića i parkinga Gradac

Dulist

Iz Valamara reagirali i kategorički odbacili tvrdnje optužbe Udruge Divlja liga

Dulist