Aktualno

[VIDEO/FOTO] NA PREVLACI Vježba na temu terorističkog napada uporabom ‘prljave bombe’

25.10. Vjezba civilne zastite na prostoru nekadasnje vojne baze na Prevlaci 0

U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite je u srijedu 25. listopada na prostoru nekadašnje vojne baze na poluotoku Prevlaka održana vježba ‘Cavtat 2023’ s ciljem provjere sustava pripravnosti i odgovora Republike Hrvatske za slučaj terorističkog napada koji uključuje i uporabu radioaktivnog materijala.

– Cilj vježbe je bio pokazati kolegama iz 50 zemalja koji sudjeluju na kongresu u Cavtatu, kako hrvatske službe mogu odgovoriti na nuklearnu prijetnju i kako taj postupak izgleda. Pokazali smo na kratkoj vježbi sve naše mogućnosti. Isto tako moramo reći i pokazati ono što će se u budućnosti razvijati. Hrvatska u ovom segmenti napreduje – izjavio je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut.

Istaknuo je također važnost projekata pomoću kojih će opremiti i osposobiti prvenstveno snage Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite s robotskim sustavima kako se ne bi moralo slati ljude u nekontrolirane zone.

Komentirajući izazovna vremena u kojima živimo i na novinarsko pitanje ima li ovaj skup svjetsku važnost zbog svega što se događa, Trut je spomenuo da je na konferenciju došlo 300 stručnjaka iz 50 zemalja zbog razmjene znanja, ali i kako bi još poboljšali znanja koja su danas pokazana.

– Živimo u takvim vremenima gdje treba biti spreman na sve. Republika Hrvatska se priprema, sprema se i svakim danom će biti sve bolja – rekao je Trut.

Vježbom su prezentirani postojeći kapaciteti odgovora svih sudionika s naglaskom na uporabu novih tehnologija u odgovoru kojima raspolaže Ravnateljstvo civilne zaštite u scenariju koji je obuhvatio višestruke prijetnje, uključujući i prijetnju oružjem kako bi se prikazala sposobnost otkrivanja, identificiranja, ublažavanja i neutralizacije takvih prijetnji, izvijestili su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Ravnateljstvo će, nabavom daljinski upravljanih sustava za KBRN dekontaminaciju te nadogradnjom postojećih, imati ukupno šest velikih i tri manja robota, čime će Republika Hrvatska biti jedina europska zemlja koja će imati te sposobnosti, posebice u situacijama gdje čovjek ne može ili ne smije ići.

Banner 300x250 DU 1

Vježbom se prikazala trenutna snaga i sposobnosti sudionika sustava pripravnosti i odgovora u RH na teroristički napad koji uključuje i napravu za raspršivanje radioaktivnosti, identifikacija područja koja zahtijevaju poboljšanje, ali i prikaz novih tehnologija u KBRN obrani te kapaciteta za dekontaminaciju ljudi, opreme, vozila i zahvaćenog područja.

Scenarijem je predviđen pokušaj krijumčarenja značajnije količine neokarakteriziranog radioaktivnog materijala od skupine terorista koji stupaju u oružani sukob s graničnom policijom. Operativno komunikacijski centar policije angažira Jedinicu specijalne i interventne policije koja terorističkoj skupini blokira put preko granice. Pripadnici terorističke skupine paljenjem uništavaju jedno vozilo, a s drugim bježe te se potom utvrđuju u čvrstom zidanom objektu. Tijekom eliminacije skupine, detektirano je radioaktivno zračenje, a pronađene su i improvizirane eksplozivne naprave za koje se sumnja da sadrže radioaktivni materijal (sumnja na ‘prljavu bombu’).

Pristupa se gašenju vatre na zapaljenom vozilu, neutralizaciji prijetnje, provode se radiološka mjerenja na terenu – utvrđivanje kontaminacije terena, ljudi, vozila i opreme, dekontaminacija terena, opreme i snaga angažiranih u odgovoru na teroristički napad, sanacija primarne i sekundarne zone izvanrednog događaja te postupci kontrolnih radioloških mjerenja.

Na vježbi je sudjelovalo više od 100 sudionika, uključujući predstavnike Ravnateljstva civilne zaštite, Ravnateljstva policije, Ministarstva obrane RH, Hrvatske vatrogasne zajednice – Intervencijske vatrogasne postrojbe Dubrovnik, JVP-a Zagreb i Konavle, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu – Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije te ovlaštenog stručnog tehničkog servisa – Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Vježba je održana u sklopu 11. svjetskog kongresa o kemijskoj, biološkoj, radiološkoj i nuklearnoj – KBRN znanosti i nadzoru posljedica koji traje do 26. listopada, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva zdravstva i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske.

Pročitajte još

Sat je vraćen unatrag – 3 važne promjene koje zimsko vrijeme donosi

Dulist

Ante Jović počeo voziti kolica, obitelj se zahvalila Poliklinici Glavić

Dulist

Obilježava se Svjetski dan radne terapije

Dulist