DuList INSport

[VIDEO/FOTO] 100 GODINA JUGA! ‘To nije samo sportski klub, već simbol Grada, uspjeha i tradicije’

100 godina VK Jug 27.6.2024. 0

Najtrofejnija momčad u Hrvatskoj, Vaterpolski klub Jug slavi svoj stoti rođendan, a na svečanoj akademiji tim povodom su se u četvrtak 27. lipnja u gradskom Portu okupile sve generacije Jugaša. Odabir mjesta održavanja stote obljetnice je simboličan. Naime, upravo je u Portu 28. lipnja 1924. održan prvi službeni vaterpolo susret između Juga i Penatura.

Okupljenima se obratio Tomislav Dumančić, predsjednik VK Jug Adriatic osiguranja. Zaželio je svima dobrodošlicu na proslavu 100 godina izvrsnosti, uspjeha i tradicije. Zahvalio se također gradonačelniku i županu, te sponzorima nazvavši ih vizionarima koji su nakon 5 godina potpisali s Jugom još 4.

– Teško je početi pričati o Jugu, a ne vratiti se u prošlost. Davne 1923. krenuli smo u prosincu, na Dančama. Skupina vizionara postavila je temelje našega kluba – rekao je Dumančić dodavši kako klub i danas baštini tu ostavštinu kojom je utemeljen put uspjeha.

– Jug nije samo sportski klub, već i simbol Grada, simbol uspjeha i tradicije, simbol prijateljstva. Svi naši uspjesi i činjenica da smo kroz povijest prošli mnoge izazove, učinili su nas još jačima i odraz su našeg duha i zajedništva. Od Porta do Gruža gledali smo generacije i generacije naših igrača kako skaču u bazen izazova i izranjaju pobjednički. Svi ti uspjesi ne bi bili mogući bez predanog rada naših trenera i igrača. Ali ni bez podrške Grada, vjernih navijača i svih sponzora koji su nas pratili sve ove godine. I danas dok slavimo sto godina, u budućnost gledamo optimistično. Naše mlade generacije već sada svojim radom i uspjesima opravdavaju veliko ime Juga. Nadam se da će njihova budućnost nadmašiti sve svoje izvore. Danas poštujemo prošlost, slavimo sadašnjost i gledamo u budućnost – naveo je Dumančić.

Mladen Drnasin, predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza je dodao da i sam osjeća ponos, iako nije član ovog, kako je naveo, izuzetnog kluba.

– Ovaj klub nije samo sportska institucija, već i simbol izvrsnosti i sportskog duha koji je nadahnuo generacije igrača i trenera. Kroz povijest Jug je bio nositelj brojnih sportskih uspjeha, ponosno je predstavljao našu zemlju na međunarodnoj sceni, a klupska postignuća bila su inspiracija svima nama – rekao je.

Josip Varvodić, predsjednik Hrvatskog plivačkog saveza i prvi dopredsjednik European Aquaticsa izrazio je veliku pohvalu Dumančiću te naveo kako je kruna, na ovih 100 godina postojanja kluba, stavljena i osvajanjem titule prvaka Europe te suorganiziranjem Europskog prvenstva u Vaterpolu.

Župan Nikola Dobroslavić pohvalio je nevjerojatni uspjeh kluba i čak 71 osvojen trofej.

– Jug živi s Gradom, dao je puno Gradu, odgojio vrhunske sportaše te odgojio i usmjerio naraštaje mladih ljudi – rekao je župan.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Grada Dubrovnik Mato Franković.

– Toliki ponos i čast su ovdje danas među nama. Obilježavamo stotu godišnjicu našega mladića – naveo je gradonačelnik te objasnio kako mladost Juga leži upravo mladima i u budućnosti.

– Ponekad smo mi u Gradu naučeni da je normalno da među nama šetaju osvajači olimpijskog zlata. Ili svjetskih i europskih odličja. Mnogi se gradovi u svijetu ne mogu podičiti takvim uspjesima. Mi smo privilegirani – rekao je Franković te dodao kako je Jug primjer časnog, poštenog i konstantnog promicanja Dubrovnika.

– Može li itko i zamisliti Hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju bez Jugaša? – zapitao je gradonačelnik zaključivši da ne može i da je upravo to doprinos koji je Jug dao, ne samo domovini, već i svjetskom vaterpolu.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Branko Bačić je, uz čestitke, naveo da kada razmišljamo o vaterpolu tada razmišljamo o Jugu.

– U svojih sto godina postao je simbolom Grada, koji je sam po sebi simbol arhitektonske kulture i svjetske baštine – rekao je Bačić.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da je Dubrovnik sam po sebi fascinantan zbog svojih prirodnih i arhitektonskih čuda, ali da uz to ima i jedno sportsko čudo.

– Malo je klubova koji mogu reći da imaju sto godina i to sto godina uspjeha – rekao je i dodao da su mnoge generacije odrasle uz klub.

Za dobru atmosferu pobrinula se Klapa Kaše, a gledao se i film o klubu kojeg je režirao novinar Tonči Vlašić u produkciji VSP video.

 

Željan Konsuo, potpredsjednik VK Jug Adriatic osiguranja najavio je dodjeljivanje posebnih nagrada i pojasnio kriterije za dodjelu. Naime, klub prvi put dobiva svoje počasne članove. Pavo Dabrović, Davor Poković, Pero Katušić i Lukša Peko, Jugaši su koji su od svoje prve utakmice u Portu sve do danas s klubom.

– Ovo su nagrade za živuće članove, a kriteriji su odabrani prema motu ‘poštuj najstarije i cijeni najveće uspjehe’ – naveo je Konsuo.

– Mi smo morali postaviti visoko ljestvicu, a što znači cijeni najveće rezultate? To su oni koji su s klubom osvojili Ligu prvaka i oni koji su u kapici Juga osvojili olimpijsku medalju – dodao je.

Cijela se publika ustala na noge i uz velik je pljesak ispraćena četvorka Lukša Peko, Davor Poković, Pavo Dabrović i Pero Katušić.

Nakon toga dodijeljene su zahvalnice sponzorima i institucijama – srebrnim, zlatnim sponzorima te generalnom sponzoru Adriatic osiguranju čiju zahvalnicu je preuzeo predsjednik Uprave Goran Jurišić te
Mato Franković, gradonačelnik Grada Dubrovnika. Atlantska plovidba je platinasti sponzor, a zahvalnicu je preuzeo Marko Domijan, predsjednik Uprave.

Pročitajte još

ORSULA JE PUNA OSMIJEHA I DOBRE GLAZBE Maja Grgić otvorila ljeto na najljepšoj pozornici Grada

Dulist

TJEDNI BRIDŽ TURNIR Najbolji su Ante Mijić i Ivan Bilušić

Dulist

JESTE LI PROBALI KOJEG? Donosimo favorite s prvog Burger festa u Dubrovniku

Dulist