Zanimljivosti

VIDEO ‘Dubrovnik’ je najljepši šahovski set ikad napravljen, a to je znao i Bobby Fischer

bobby fischer set 02

Ono po čemu će u šahovskom smislu Dubrovnik u svjetskim okvirima biti trajno prepoznatljiv je 9. Šahovska olimpijada, koja je od 19. kolovoza do 11. rujna 1950. održana u našem gradu.

Bila je to prva velika športska priredba održana u bivšoj državi, u kojoj je momčad Jugoslavije, u konkurenciji 16 zemalja /bez tadašnjih zemalja istočnoeuropskog bloka/ osvojila prvo mjesto.

Natjecanje se održalo u prostorijama današnje Umjetničke galerije na Pločama, u prekrasnom ozračju tada iznimno vrućeg, ali za šah ipak prekrasnog Dubrovnika.

Za bivšu državu, ali Hrvatsku i Dubrovnik posebice to je u međunarodnim okvirima bio prvorazredan, ne samo športski, nego i širi društveni događaj. Činilo se kao da se cijeli svijet okrenuo Dubrovniku, a sam Grad u vrijeme održavanja Olimpijade živio je posebnim životom, sve u znaku šaha i njegovih vrijednosti.

Tada se rodio legendarni šahovski set ‘Dubrovnik’, za kojeg će mnogi znalci kazati kako je jedan od najljepših ikad urađenih, a dakako, samim time postao je najrašireniji set ikad prodavan, sa svojom kulom Minčetom kao topom… Set’ Dubrovnik’ jedan je od najprodavanijih u povijesti, a često se može naići na plastične relike. Inače, zanimljivo je dodati kako je prvi spomen šaha u Dubrovniku pronašen u spisima iz 1422.

To je znao i legendarni igrač šaha Bobby Fischer, koji je redovito i često igrao upravo – njime! A Fischer je boravio i u našem gradu, za kojeg je kazao tek kako je ‘predivan’.

3. srpnja 1959. Robert Bobby Fischer, po mnogima i najbolji šahist svih vremena, boravio je u Dubrovniku, na proputovanju za turnir kandidata na Bledu 1959.

Već tada, iako je imao samo 16 godina, bio je veoma poznat šahist, a mnogi su u njemu vidjeli i budućeg svjetskog prvaka. I nisu se prevarili. Očevici pričaju da uopće nije ostavljao takav dojam ni po vanjskom izgledu, ni po stilu oblačenja, a najmanje po ponašanju.

Ovdašnjim novinarima nije bio sklon, pa je za potrebe intervjua jedva procijedio nekoliko rečenica, ostavljajući šah po strani. Pohvalno se izrazio o ljepotama Dubrovnika. Za vrijeme svoga kratkoga boravka vješto je izbjegavao kontakte.

No i tako se može postati svjetski prvak. Valja tome dodati i nešto talenta, i puno, puno rada. Fischer, hirovite naravi, nije izdržao sukob sa svjetskom šahovskom federacijom FIDE i njezinim pravilima, pa se na vrhuncu snage povukao iz šahovske arene.

No i takav, ostaje povijesni revolucionar svjetskog šaha, rušenja dotadašnjeg sovjetskog /ruskog/ šahovskog mita i globalnog booma šaha i njegovih vrijednosti.

Izvor: DuList/ŠK Dubrovnik/Printscreen YouTube

A donosimo i video šahovskih poteza genijalnog majstora na setu ‘Dubrovnik’:

 

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist