Zanimljivosti

VIDEO Dubrovački ronioci pronašli neobične nakupine algi kod Sv. Andrije

Sveti Andrija Alge

Klimatske promjene sve brže mijenjaju strukturu biljnog i životinjskog svijeta u Jadranu.

To su željeli dokazati i dubrovački ronioci David Miše i Nikša Ivančević koji su na podmorskoj padini otočića Sveti Andrija, na 30 m dubine snimili biljne nakupine koje do tad nisu viđali u toj količini.

Snimili su i kratak video, pa ga objavili na Facebook stranici posvećenoj inicijativi zaštite flore i faune tog otočića i podmorja: Zaštitimo otok Sv. Andrija, Dubrovnik, pišu s portala Morski.hr, koji su uz video, potražili o odgovor i to iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, gdje je ‘situaciju smirio’ dr. Ante Žuljević:

– Vjerojatno se radi o mikroskopskim, jednostaničnim kolonijalnim algama. Vrstu je teško ovako odrediti. Ovakve nakupine česte su tijekom toplijeg dijela godine, pogotovo ako nema jačeg hidrodinamizma. Vjerojatno se radi o zavičajnim vrstama, kao što sam napomenuo, bez uzorka i mikroskopske analize ne možemo biti potpuno sigurni. Mišljenja sam da će s prvim jačim jugom sve nestati i da nema straha da bi trenutna situacija mogla ugroziti podmorje otočića – istaknuo je za Morski.hr dr. Žuljević.

Izvor: Morski.hr / Zaštitimo otočić Sv. Andrija

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist