Aktualno

Vicdan ipak neće u Tursku!

turska novinarka

Centar za mirovne studije obavijestio je kako je Županijski sud u Dubrovniku zaprimio danas odluku Vrhovnog suda povodom žalbe turske novinarke Vicdan Özerdem u postupku izručenja kojeg je za nju tražila Turska.

Vrhovni sud odbio je izručenje Vicdan Özerdem. Nastavno, istražna sutkinja Županijskog suda u Dubrovniku donijela je odmah danas odluku o ukidanju mjera opreza što znači da Vicdan nakon što dobije putovnicu može napustiti Republiku Hrvatsku i vratiti se svojoj obitelji u Mainz.
Vicdan Özerdem uhićena je 25. srpnja na graničnom prijelazu Metković te se sve do 17. rujna nalazila u pritvoru u Dubrovniku. Vicdan je došla na odmor sa suprugom i šestogodišnjim sinom, a iako ima odobren azil u Njemačkoj te od 2005. godine posjeduje izbjegličku putovnicu, hrvatska policija ju je uhitila kao osobu s Interpolove tjeralice.

I pučki pravobranitelj Jurica Malčić smatrao je da bi Republika Hrvatska izručenjem Vicdan Özerdem Turskoj postupila suprotno međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava. U posebnom priopćenju pučki pravobranitelj je istaknuo da Özerdem treba omogućiti povratak u Njemačku u kojoj je dobila politički azil.

Pet godina kazne odslužila je u Turskoj zbog sudjelovanja u demonstracijama. Nakon štrajka glađu koji je trajao nekoliko mjeseci se razboljela. U odsluživanju kazne Vicdan je mučena elektrošokovima, izolacijom i batinama te joj je spaljena koža na trbuhu.

Dijagnosticiran joj je posttraumatski sindrom i dijagnosticiran Wernicke-Korsakovljev sindrom poremećaja neuroloških funkcija uslijed pothranjenosti.
 

Pročitajte još

Lokaliziran požar iznad Belvederea

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

SLUČAJNOST ILI PREVARA? Je li voće i povrće toliko poskupilo ili je problem i u vagama?

Dulist