Zanimljivosti

Veliki Zaton godinama bez butige

zaton trgovina tz5301

Turističko mjesto poput Velikog Zatona sasvim bi sigurno trebalo imati butigu kako za lokalno stanovništvo, tako i za turiste koji se rado ovdje vraćaju. Butiga, koja je bila smještena u zgradi Dubrovkinje, a kasnije Vićanovog Dubrovačkog primorja, zatvorena je još 2005. godine, najvjerojatnije zbog nerentabilnosti, kaže stanovnica Velikog Zatona Katija Marinović, ujedno i članica udruge Okvir za Zaton.

– Stanovnici u nabavku idu u Mali Zaton. Turisti to loše doživljavaju, nezadovoljni su te protestiraju. Pogotovo naši stalni, stari gosti. Za vrijeme rata, odnosno 1994.-1995. imali smo i butigu i banku u istom sklopu Vićanove zgrade, a danas nakon 20 godina nemamo ni butigu. Žalosno, ali istinito – naglašava Kate Marinović.

Dodaje i kako su navodno iz Mjesnog odbora nudili i određenim trgovačkim lancima da otvore trgovinu, no nisu bili zainteresirani. U Velikom Zatonu još je mnoštvo problema. Primjerice nije osigurana sigurnost prometa na skretanju Jadranske ceste u Veliki Zaton, a nedostaju i javni zahodi te tuševi na plažama.

– Potrebno je vratiti vaterpolo teren gdje se nekad igrala Divlja liga, a danas je to luka, pristanište za velike brodove i jahte – dodaje.
Mišljenja je i kako bi se trebala uvesti kontrola vezova u uvali jer se brodice bez nadzora sidre i vezuju, a većina njih uopće ne plaća pristojbe Lučkoj upravi.

Nina Nadramija iz udruge Okvir za Zaton također se prisjeća kako je Veliki Zaton prije rata imao banku, poštu, trafiku, ali i Turistički ured.
– On se nalazio na magistrali, na mjestu gdje se sada nalazi „ruglo“ od prostora. U Vili Puglisi je sedamdesetih godina dolazio brod Antika (Atlas), održavale su se zabave s turistima. Pošta se preselila u Veliki Zaton, radila je puno radno vrijeme, a danas je otvorena samo do 11 sati ujutro – napominje Nadramija. Također dodaje kako u Velikom Zatonu postoji svega jedna telefonska govornica, i to često u neispravnom stanju, dok se kruh za stanovništvo prodaje u nehigijenskim uvjetima.

– Plaža na ulazu u Veliki Zaton je mala, pored izlazi kanalizacija, na velikom mulu više nema kupanja, a to je nekad bilo glavno kupalište i igralište za vaterpolo. Šetalište između Velikog i Malog Zatona je zapušteno, služi kao odlagalište materijala, ograda je opasna, a stara je bačena pored. Zaista žalosno! – nabraja Nadramija i dodaje kako u samom mjestu ne postoji odlagalište smeća već samo „male“ kante za sitni otpad.
– Ono se nalazi van mjesta, na magistrali, između dvije okuke gdje je prijelaz ceste veoma rizičan. Prije par godina tu je poginula jedna stanovnica vozeći kariolom smeće do kontejnera. I za to nitko nije odgovarao – zaključuje.

Sve o problemima u Velikom Zatonu, te što o svemu kažu u Mjesnom odboru pročitajte u novom broju duLista!

Pročitajte još

PRIJAVITE SE! Nacionalni park Mljet organizira natječaj za najbolju fotografiju!

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1951. Rođen jedan od ravnatelja glazbenog programa Igara, proslavljeni dirigent Vjekoslav Šutej

Dulist

Sretan rođendan dragom kolegi, Lerovcu Davoru Mojašu

Dulist