Kultura

VELIKA OBLJETNICA SLIKARSKOG ODJELA Prisjetili se lijepih i teških trenutaka, ali i dobro se nasmijali

izlozba 30 godina postojanja umjetnicke skole 0

Brojni bivši i sadašnji učenici okupili su se u četvrtak navečer u Lazaretima na otvorenju izložbe ’30 godina Slikarskog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića u Dubrovniku’. Slike su izložene u tri Lađe, a večeras je toliki broj ljudi prisustvovao ovom otvorenju da su jedva stali u dvije Lađe kreativne četvrti Lazareti.

Slikarski odjel svoju veliku obljetnicu obilježava izložbom radova od preko 200 sadašnjih i bivših učenika i profesora odjela te prigodnom monografijom autorice Iva Körbler koja će se posebno predstaviti krajem siječnja.

Vremena nastanka škole prisjetio se Davor Lucianović, jedan od inicijatora i profesora koji je osnovao Slikarsko-dizajnerski odjel.

– Ideja nastanka škole trajala je kroz čitave osamdesete kroz rad likovne omladine gdje je veliki broj današnjih umjetnika završio radionicu koju sam ja inicirao. O institucionaliziranju tog pedagoškog rada počeli smo razmišljati u vrijeme Domovinskog rata koji nam je bio teško i traumatsko razdoblje, ali i vrijeme otvaranja nade i vjere da ćemo izgraditi sretnije i kvalitetnije društvo – kazao je Lucianović prisjetivši se da je tada bio gradski vijećnik i pokretao to pitanje u Odboru za društvenu djelatnost.

– Tu je bio na prvom prijemnom ispitu Slaven Tolj, Pino Trostmann i ja kada smo primili 14 učenica i jednog učenika prve generacije – pojašnjava Lucianović kako su započeli s radom u baletnoj dvorani i započeli jednu novu epohu.

Druge godine preselili su se u novi, veći prostor.

– Bilo nam je naravno drago kada smo došli u taj veliki prostor, ali on nije bio potpuno uređen, bio je pun prašine i mi smo bili u donjem katu. Kako su stizala sredstva i kako se zgrada popravljala mi smo se selili kat po kat, uvijek u taj nedovršeni prostor. Sami smo ga i cementirali povremeno – rekao je Lucianović, uz smijeh koji je dobio od okupljenih.

– Ali ipak smo uživali u ljepoti pogleda i blizini parka Gradac gdje smo odlazili slikat. To nam je isto bilo jedno lijepo razdoblje, dok se nismo opet našli na putu kada je zgrada bila popravljena do kraja – prisjetio se te doda kako su tada dijelom bili u Obrtničkoj školi, a dijelom u Klasičnoj gimnaziji.

– Konačno smo ipak došli u zgradu bivšeg Zaraznog odjela. Eto mi smo se oblačili u bijelo kao liječnici, u bijele kute da održimo neku sponu. Postoji neka spona između liječnika i slikara, ne samo što su liječnici korupcioneri, nego i inače – naveo je u šali Lucianović.

– Mi smo se dakle snašli u toj zgradi, ali nažalost zgrada nije još uvijek u vlasništvu Umjetničke škole, još uvijek smo podstanari, pa eto jedna od želja mi je i ovom prigodom skrenuti pažnju na taj problem, kako bi Umjetnička škola, odnosno slikarski odjel dobio prostor – napomenuo je.

Spomenuo je i svoj odlazak u mirovinu.

– Svi me pitaju kako je u mirovini, ja ni ne znam. Evo radim još, pa kad završi izložba reći ću – rekao je te se prisjetio ugodnog rada s kolegama, ponajviše s kolegicom Ivanom Selmani.

– Imali smo i različita mišljenja, ali to nas nije smetalo da održavamo jedan zdrave i kvalitetne međusobne odnose na kojima su nam mnogi zavidjeli – naveo je i izrazio zadovoljstvo što je na njegovo mjesto došao Viktor Daldon za kojeg vjeruje da će kvalitetno nastaviti promicati rad slikarskog odjela.

Osim profesora Lucianovića, okupljenima se obratila koordinatorica projekta, ujedno u ime Baštine, Zrinka Lucianović, zatim jedna od autorica projekta i profesorica Ivana Selmani, te Iva Körbler koja je zadužena i za postav. Profesor i današnji ravnatelj Dario Čagalj također se obratio svima, zatim Jelena Dadić Račić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport DNŽ-a koja se obratila i u županovo ime te prenijela čestitke. Uz njih se okupljenima obratila i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Podsjetimo, ova institucija osnovana 1992. godine do danas je rasadište novih likovnih ideja, a profesori koji su osnovali Slikarsko-dizajnerski odjel i dali mu kroz sva tri desetljeća autentičan pedagoški i umjetnički pečat i danas su prisutni na likovnoj sceni. Davor Lucianović, Pino Trostmann, Luko Piplica, Maro Krile, Ivana Selmani, formirali su za likovnu umjetnost generacije mladih, a po radovima bivših učenika koji su danas profesionalni umjetnici, možemo primijetiti kako su ih poticali da njeguju vlastiti izričaj, bez obzira što su nakon ‘dubrovačke’ edukacije kasnije njihov rad oblikovali i usmjeravali profesori različitih likovnih akademija izvan Grada.

Na izložbi su prezentirane slike, crteži, akvareli, fotografije, radovi u kombiniranoj tehnici, skulpture, radovi primijenjene umjetnosti, digitalni printovi i digitalna grafika, kao dobar kronološki puls tehnika i žanrova u kojima se kroz zadnja tri desetljeća izražavaju umjetnici i nakon što su napustili školu i/li Dubrovnik.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist