Hrvatska

Velika analiza kriminala u gradovima – znate li gdje je Dubrovnik?

Policija MUP

Dubrovnik, u odnosu na broj građana, treći je grad sa 1859 zloporaba droga, dok je inače relativno siguran, razmjerno predzadnji u pljačkama (41 i 3 razbojničke krađe), te pri dnu u teškim krađama (1758) i 13. u krađama (1764). Još je imao 8 ubojstava i 17 pokušaja, 9 silovanja i 6 pokušaja.

Dio je to velikog istraživanja na temelju statističkih podataka MUP-a o kriminalu u 28 gradova s više od 20 tisuća stanovnika, gdje je Večernji list napravio usporednu analizu sigurnosti. Dobili su podatke za posljednjih 16 godina, od 1998. do 2013., o ubojstvima (i pokušajima), silovanjima (i pokušajima), razbojstvima, razbojničkim, teškim (provalnim) i “običnim” krađama, te zloporabama droga.
Kako bi se gradovi mogli međusobno uspoređivati, 16-godišnji prosjek po pojedinoj vrsti kaznenog djela stavljen je u omjer na sto tisuća stanovnika.

Kako se ritam zločina u tih 16 godina mijenjao pa su recimo pljačke u većim gradovima sve popularnije, radi dobivanja realnog aktualnog stanja i trenda na isti način obrađeno je za posljednjih pet godina.
Što statistički podaci MUP-a govore o sigurnosti 28 najvećih gradova, možete vidjeti u veliko istraživanju ovdje.

Izvor: Večernji.hr

Pročitajte još

HIMNA NA POČETKU ŠKOLSKOG DANA Evo što o tome misli ministar Fuchs

Dulist

INKLUZIVNI DODATAK PREMAŠIO OČEKIVANJA Pristiglo 170 tisuća zahtjeva, polovica već obrađena

Dulist

Naknade za nezaposlene strancima i kad je sporazumno prekinut radni odnos

Dulist