Kultura

VELIČANSTVENO Ivana Marija Vidović debitirala uz ansambl u Granadi. Zapisala nam je dojmove…

IMV MAIN

Za svakoga glazbenika koji se od rana djetinjstva bavi glazbom, u ovom kontekstu klasičnom, nastupiti u impozantnoj i veličanstvenoj, Granadi sa španjolsko -hispaničkim repertoarom odlično posloženim uz sjajne kolege u ansamblu, ali i uz još jednog Hrvata Frana Kakarigija, našeg uvaženog kontrabasistu iz Dubrovnika s adresom u Granadi, vjerojatno je poput jednog od ostvarenih snova za kojem bi čeznuli svi koji se glazbom istinski bave‘, reći će nam priznata dubrovačka pijanistica Ivana Marija Vidović.

Uz aromu raskošne i gotovo nestvarno lijepe Alhambre, prožeto duhom velikana Manuela de Falle i Federica García Lorce čiji se jaki duh suptilno nameće i prožima sa svime što se u ovom jedinstvenom gradu događa, u auditoriju Caja Rural u Granadi debitirala je s ansamblom sastavljenim od solista iz orkestra Orquesta Ciudad de Granada dubrovačka pijanistica Ivana Marija Vidović.

Na repertoaru su bila djela španjolskog skladatelja Joaquína Turine, Astora Piazzolle, Heitor Ville Lobosa, ali i poljsko-dubrovačkog skladatelja Ludomira Rogowskog ‘Dubrovačka suita’ s kojima kao da se htio prostrijeti zvučni tepih za solisticu, gošću-umjetnicu večeri iz Dubrovnika, pijanisticu Ivanu Mariju Vidović. U ansamblu uz Vidović nastupili su koncert majstori Peter Biely i Atsuko Neriishi na violinama, Mónica López na violi, Ruth Engelbrecht na violončelu te Frano Kakarigi na kontrabasu.

– Uz euforičnost i toplinu nazočne publike izvođači se nisu štedjeli do kraja nagradivši publiku dodatkom. Koncertu je nazočila i Elena García Paredes de Falla koju od milja zovu „Coco Falla“, pranećakinja skladatelja koja zaštićuje i proučava opus Manuela de Falle i ujedno obnaša dužnost direktorice Arhiva Manuel de Falla u Granadi. „Granada me potpuno začarala! Bit će moj vječni san iz kojeg ću se nerado prenuti i kojem ću se rado vratiti bilo u javi ili u snovima. Hvala svima koji su mi to omogućili, povjerili mi ovu golemu radost i čast da svoj Dubrovnik i Hrvatsku predstavim u gradu za kojeg s pravom mogu potvrditi da je kolosalan! Iste je godine 1492. Alhambra pala bez i jedne prolivene kapi krvi, Kolumbo „pronašao“ Ameriku a sjaj krune te dostojanstvene pobjede i prisvajanja kralja Ferdinanda II. i kraljice Izabele Katoličke pravi je putokaz današnjem svijetu koji se vrti ukrug bezuspješno, umarajući nas apsurdnim borbama.

Ljepota je ipak nadmoćna i vjećna pobjednica! Tako je i Granada prava ljepotica i pobjednica u svakom smislu za koju jedino mogu ponoviti poznatu španjolsku izreku: Ako treba vidjeti samo jedan španjolski grad, neka to onda bude baš Granada! – izjavila je pijanistica i pjesnikinja Ivana Marija Vidović svoje živopisne i zorne dojmove o povratku.

Fotografije: privatni arhiv pijanistice

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist