Kultura

Veličanstveno finale Epidaurus Cavtat Festivala!

epidaurus 1

Epidaurus Cavtat Festival s ponosom najavljuje nadolazeće događaje koji će se održati od 19. do 21. rujna, donoseći glazbene poslastice i kazališne predstave u jedinstvenom ambijentu Cavtata. Ovim vikendom zaključuje se osamnaesto, punoljetno izdanje ove prepoznatljive manifestacije koja brandira sami jug Hrvatske ne samo u kulturnom, već i u turističkom smislu na visokoj razini.

Program za kraj ovogodišnjeg Epidaurus Cavtat Festivala održat će se od danas do subote, a početak obilježava fantastičan koncert ‘Ave Maria’ u izvedbi talijanskog Dua Musikè – Natale i Partipilo.
Kombinacija trublje i orgulja unosi poseban zvuk u Župnu crkvu svetog Nikole u Cavtatu, a koncert, posvećen u sjećanje na Mariu Montanaro i Nicolu Delvecchio, počinje u 19 i 30.

Rocco Natale

Rocco Natale rođen je u gradiću Venosa, u obitelji amaterskih glazbenika, a glazbom se počeo baviti sa šest godina i to svirajući kornet. Svoju akademsku karijeru započeo je na konzervatoriju pod vodstvom M° Marina Pezzolle na Glazbenom konzervatoriju u Bariju, a sudjelovao je i u europskom Erasmus projektu, studirajući u Njemačkoj na Hochscule Für Musik u Trossingenu pod vodstvom M° Wolfganga Guggenbergera.
Osvojio je prvu nagradu na međunarodnom natjecanju “Città di Francavilla Fontana”, a pohađao je majstorske tečajeve s međunarodnim umjetnicima kao što su Omar Tomasoni, Sergiu Carstea, Andrea Lucchi, Andrea Tofanelli, Marco Braito, Marco Pierobon, Andreas Spannbauer, Tomas Palfalvi.

Snima s glazbenom izdavačkom kućom Scomegna iz Torina za skladatelja Donata Semerara. Godine 2024. sudjelovao je na Europskom prvenstvu za Brass Band u sekciji Challenge. Redovito surađuje s nekoliko orkestara: ICO Magna Grecia Orchestra iz Taranta, Simfonijski orkestar Matera, Simfonijski orkestar Lecce, Simfonijski orkestar Milano, Simfonijski orkestar konzervatorija N. Piccinni iz Barija.
Surađivao je s dirigentima međunarodnog ugleda: Nir Kabaretti, Aldo Ceccato, Michele Marvulli, Wolfgang Kurz, Giovanni Pelliccia, Estevan Velardi, Pietro Borgonovo, Gianluca Marcianò, Roberto Molinelli, Eliseo Castrignanò, Walter Silvotti, Filippo Cangiamila, Pietro Mianiti.

Annarosa Partipilo

Annarosa Partipilo rođena je u Bariju 1996. godine, gdje je i diplomirala s najvišim ocjenama i počastima na Konzervatoriju ‘Niccolò Piccinni’. Studirala je klavir u klasi Celestine Masotti, orgulje kod Enza Filicara i čembalo kod Davidea Pozzija. Također posjeduje diplome ‘Literature, Music and Entertainment’ sa Sveučilišta u Novedrateu.

Partipilo je pohađala majstorske tečajeve s međunarodno priznatim glazbenicima, redovito dobivajući pohvale i priznanja.Primjerice, Ivelina Ivancheva sjeća je se ‘s velikim poštovanjem prema umjetnosti koju nosi u sebi’. Osvojila je brojne nacionalne i međunarodne natjecanja, među kojima su Golden Classical Music Award, Le Concours Musical de France, natjecanje Dinu Lipatti te međunarodna pijanistička natjecanja u Salzburgu i Londonu.Redovito nastupa u Italiji i inozemstvu, a debitirala je u Carnegie Hallu u New Yorku, Royal Albert Hallu u Londonu i Mozarteumu u Salzburgu. Strastvena prema komornoj glazbi, svirala je s uglednim glazbenicima kao što su trubač Andrea Tofanelli, Ambra Quartet, članovi orkestra La Scale te neusporediva harfistica Claudia Lucia Lamanna.U listopadu 2023. godine nastupila je na svjetskoj premijeri Rotaine Mise di Requiem za orgulje i dvostruki zbor. Gostovala je u nekoliko radijskih i televizijskih programa.

Osim svojih koncertnih aktivnosti, njezina jednočinka ‘Come un albero di alloro’ (Kao lovorovo drvo), temeljena na panhelenskoj basni, premijerno je izvedena u kazalištu Pietro Marko u Vlori, Albanija. Partipilina knjiga o skladateljici Luise Adolphi Le Beau, njezine klavirske transkripcije Widorove Šeste simfonije i Bachovog Pedal-Exercitiuma BWV 598, objavljene su od strane Oceano Edizioni. Bila je suradnica urednika pri objavljivanju prve cjelovite edicije Lisztove balade br. 2 u h-molu koju je uredio Mario Angiolelli (Florestan Edizioni).

Nedavno je njezin CD s neobjavljenim djelima Sandra Fuge (1906.-1994.) izdala engleska diskografska kuća Sheva Collection. Također je umjetnička direktorica Glazbenog natjecanja Ezio Bosso i kulturne udruge Nessun Dorma, projekta glazbenog odsjeka Akademije filozofskih umjetnosti i znanosti Sveučilišta u Bariju.

Harmonia Ensemble

Nakon toga, u 21 sat, na taraci hotela Albatros, uz sam bazen, publika će uživati u izvedbi talijanskog Komornog orkestra violina – Harmonia Ensemble iz Foggije. Pod nazivom Italian Rapsody, ovaj orkestar donosi bogatstvo talijanske glazbene baštine na vrlo emotivan način.
Naime, Ansambl Harmonia, nastao u siječnju 2023. godine, sastoji se od učenika koji pohađaju glazbeni smjer u školi Catalano-Moscati u Foggii i sviraju violinu i udaraljke sa svojim učiteljicama glazbe: Mariateresa Primo i Marika Perna.

Godina 2023. i 2024. osvajaju prve nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima kao što su “22° Concorso Igor Stravinskij” , “7° Concorso Città di Latina” , “3° Concorso musicale Ezio Bosso” i treća nagrada na “9° Concorso musicale internazionale Incontriamoci tra le note”. Pobjednički komad je “Viva la vida” prekrasna obrada autora Stefana Di Perne. Ovaj koncert je srdačno HVALA svim pokroviteljima 18 godina festivala Epidaurus Cavtat i posvećen je dvoma važnim i nemirnim Puizima (tal.Pugliesi) Mariji Montanaro i Nicoli Delvecchio iz Mole di Bari koji su Cavtat beskrajno voljeli, posjećivali više od pola stoljeća kao turisti svake godine ali i što je najvažnije tijekom rata u Dubrovniku i Cavtatu, te neizmjerno pomogli – Epidaurus festival želi im se svim srcem zahvaliti nastupom orkestra mladih i glazbenicima iz njihove voljene Puglie.

Spoj klarineta i klavira uz Duo Kumpare – Vešligaj

U petak, 20. rujna u Domu kulture Cavtat na programu je recital dua Kumpare – Vešligaj, gdje će se spojiti zvuci klarineta i klavira, pružajući publici intimnu glazbenu večer u srcu Cavtata. Koncert počinje u 20 sati.
Duo Kumpare – Vešligaj uspješno surađuje već 10 godina i dobitnici su brojnih nagrada i priznanja kao što su I. nagrada na međunarodnom natjecanju Concorso „Musica insieme“, III. nagrada na međunarodnom natjecanju komorne glazbe Concorso „Giulio Rospigliosi“ 2019., Premio Campus delle Arti 2019. u Italiji, Nagrada za najbolju izvedbu domaćeg autora na međunarodnom natjecanju Lions Cluba “Grand Prix” u Rijeci 2013., I. nagrada na međunarodnom natjecanju talijanske unije “Istria Nobilissima” 2013., Posebna nagrada za (pra)izvedbu domaćeg autora na ciklusu mo. Vinko Lesić u Splitu 2017. (Sonatina Branka Okmace)…
Duo se ističe nastupima u sklopu ciklusa Glazbene staze u Maloj dvorani Lisinski (2014. i 2015.), ciklusa mo. Vinko Lesić u Splitu (2015. i 2017.), te ciklusa Darko Lukić u Zagrebu. Posebno se ističu cjelovečernji koncerti u Maloj dvorani Lisinski (snimano za Hrvatski radio) i u Kneževoj palači u Zadru (snimano za Radio Zadar). Poseban naglasak stavljaju na proučavanje i izvedbu djela hrvatskih skladatelja. Kumpare i Vešligaj završili su program umjetničkog usavršavanja iz komorne glazbe na „Accademia Musicale Santa Cecilia“ u Bergamu i „Accademia Lorenzo Perosi“ u Bielli pod mentorstvom čuvenog ruskog pedagoga Konstantina Bogina. U 2019. godini izdali su svoj prvijenac „Cro-classic-ethno“, nosač zvuka s djelima hrvatskih skladatelja za klarinet i klavir u nakladi diskografske kuće Menart.

Banner 300x250 DU 1

David Kumpare rođen je 1992. u Puli gdje je maturirao u klasi Branka Škare. Diplomirao je klarinet na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi izv. prof. Davora Rebe. Proveo je semestar na unutarnjoj razmjeni kod doc. Davorina Brozića. Pohađao je brojne seminare i satove usavršavanja kod istaknutih klarinetista i pedagoga poput Tadeja Keniga, Radovana Cavallina, Ante Grgina, Jožeta Kotara, Mate Bekavca, Chena Halevija, Seana Osbornea i Nikole Srdića. Osvojio je zapažene rezultate na solističkim i komornim natjecanjima (HDGPP – regionalna i državna, međunarodno natjecanje “Daleki akordi” u Splitu, međunarodno natjecanje Woodwind & Brass). Kao vanjski suradnik surađuje s orkestrom Opere HNK Ivana pl. Zajca te Operom B.B. Radi kao nastavnik klarineta i voditelj puhačkog orkestra na Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci.

Sandro Vešligaj rođen je 1991. u Puli. Maturirao je na klavirskom i teorijskom odjelu Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Puli. Na riječkom područnom odjelu Muzičke akademije Zagreb završio je preddiplomski i diplomski studij klavira pod mentorstvom izv. prof. Vladimira Babina, a 2016. godine završava poslijediplomski specijalistički umjetnički studij na Muzičkoj akademiji Zagreb, stječući naziv sveučilišnog specijalista muzike. Sudionik je i dobitnik brojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima (HDGPP 2007, 2011, 2013. (solist), 2008. i 2011. (komorni sastavi), Mladi virtuozi u Zagrebu 2010, Pianoforte-Poreč 2010, Chopin Golden Ring u Sloveniji 2010, Lions Grand Prix-Rijeka 2011, finale Premio Marizza Trieste 2013). Kao solist, komorni glazbenik ili umjetnički suradnik nastupao je u značajnim koncertnim prostorima diljem Hrvatske, te u Sloveniji, Austriji, Italiji, BiH, Srbiji i Francuskoj. Dobitnik je Oskara znanja za akademsku godinu 2011/2012, nagrade za izvrsnost koju dodjeljuje MZOS. Godine 2013. proglašen je najboljim studentom prvostupnikom Muzičke akademije Zagreb, a 2014. jednim od magistara generacije. Voditelj je pulskog ogranka HDGU-a i zaposlen je u zvanju višeg asistenta na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Senzacionalni Epidaurus Teatar za pozdrav ljetu

Epidaurus festival za kraj donosi pravu senzaciju – Teatar Epidaurusa uz doajenke hrvatskog glumišta – Kseniju Prohaska i posebnu gošću večeri, Milku Podrug Kokotović. Milka Podrug Kokotović i Ksenija Prohaska istaknute su figure u hrvatskom kazalištu i dijele zajedničku poveznicu kroz svoj doprinos hrvatskoj kulturnoj sceni.

Milka Podrug Kokotović desetljećima ostavlja značajan trag u kazalištu i filmu. Poznata je po svojoj izuzetnoj glumačkoj karijeri i širokom repertoaru ulogama koje je igrala na pozornici i u filmskim ostvarenjima. Rođena u Dicmu 1930. godine, djetinjstvo i mladost provela je u Splitu, gdje su joj i prije živjeli roditelji. Klasičnu gimnaziju je završila u Splitu, a potom upisuje glumačku školu u Zagrebu. Nakon prve godine i dobijene stipendije, odlazi u Sarajevo pohađati još tri godine. U Sarajevu je i diplomirala.
Za kazališni angažman odabrala je Dubrovnik i od 1954.g. do danas mu je ostala vjerna.Samo je četiri puta glumački izbivala iz domicilnog mjesta, u Teatru ITD, Zagreb, HNK Split i u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju.

Pored neprekidnog rada u vrlo raznovrsnom repertoaru dubrovačkog kazališta Marina Držića, nastupa od 1964. i na Dubrovačkim ljetnim igrama i ostvaruje nezaboravne uloge. Milka je snimila niz igranih filmova, kao i televizijskih drama i serija. Od 1960. do danas, dobitnica je brojnih priznanja i nagrada, kako prigodnih i godišnjih, tako i nagradu za životno djelo.O Milkinom glumačkom umijeću su s divljenjem i poštovanjem pisali ugledni kritičari, teatrolozi i kazalištarci.

Ksenija Prohaska u Zagrebu je završila Akademiju kazališnih umjetnosti. Već kao studentica nastupa u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. U narednih sedam godina igra dvadeset i dvije različite uloge klasičnog kazališnog repertoara: od grčkih tragedija do Shakespearea, Goldonija, Lorce, Ibsena, Strindberga… Veliko priznanje doživljava za ulogu Nevjeste u Lorcinoj Krvavoj svadbi.
Nakon brojnih kazališnih, slijede zapažene uloge u televizijskim serijama i filmovima. U filmu Gosti iz galaksije oskarovca Dušana Vukotića Ksenija Prohaska kao mlada zvijezda u usponu igra jednu od glavnih uloga. Ta znanstveno-fantastična parodija osvojila je brojne međunarodne nagrade i postala odskočnom daskom za internacionalnu karijeru Ksenije Prohaske. Gledamo je potom u filmovima Transylvania 6 – 5000 s Geenom Davis i Jeffrey Jones, Asian Task Force i Tipperary, s Krisom Kristoffersonom i Drew Barrymore, a također i u filmu Bugsy s Warrenom Beattyjem i Joe Montegnom, gdje se pojavljuje upravo u ulozi Marlene Dietrich.

Nakon trinaest dugometražnih filmova i dvadesetak TV serija (najpoznatija Seaquest sa Roy Scheiderom), Ksenija Prohaska od 1998. ponovo je u rodnom gradu i već prvom svojom ulogom grofice Olivije u Shakespeareovom komadu Na tri kralja (Twelfth Night or What You Will – režija Eduard Miler) dokazuje da se u Split vratila velika glumica. Osim kao glumica, Ksenija Prohaska nastupa i kao pjevačica i priređuje brojne koncerte sa svjetski poznatim glazbenicima širom Europe i Sjedinjenih Država. Nije stoga neobično što je za svoj comeback pred splitskom publikom odabrala predstavu Marlene Dietrich, koja je kao stvorena da pokaže širok raspon njenih glumačkih i pjevačkih sposobnosti, ali i dočara Marlene Dietrich kao nadmoćnu i krhku, svjetski priznatu i običnu – a ipak jedinstvenu i nezaboravnu.

Ulogom Filumene Marturano u istoimenoj predstavi Eduarda de Filippa 2004. godine Ksenija Prohaska ponovo je kreirala lik koji je za dugo vremena rasprodao gledalište Ivana pl. Zajca u Rijeci te uz ovacije publike doživio i brojne kritičke panegirike. Na Marulićevim danima Prohaska je osvojila nagradu za najbolju glumicu, a predstava je na brojnim festivalima višestruko nagrađivana. Velike uspjehe predstava je polučila na BITEF-u, te u čuvenom teatru Georga Strellera Piccolo teatro di Milano krajem 2004.

Ksenija Prohaska iznimna je glumica, diljem svijeta poznata po svojoj dugogodišnjoj i uspješnoj karijeri. Kao glumica, redateljica i pedagoginja, Prohaska je bila ključna figura u oblikovanju hrvatskog kazališta kroz desetljeća. Njezina svestranost i inovativnost u kazalištu postavile su je u središte kulturnog života Hrvatske.
U kontekstu festivala, prisutnost obje glumice zajedno na istom događaju – Teatru Epidaurusa – predstavlja spoj dviju generacija koje su oblikovale i nastavile oblikovati hrvatsku kazališnu scenu. Njihovo zajedničko nastupanje naglašava kontinuitet i evoluciju hrvatskog kazališta, kao i poštovanje prema njihovim uspjesima i doprinosima.

Ova kazališna večer obećava emotivno i nezaboravno iskustvo, kako i priliči velikoj završnici Epidaurus Cavtat Festivala – Teatar Epidaurusa na programu je u subotu, 21. rujna, s početkom u 20 sati.
Stoga, pozivamo sve ljubitelje kulture, glazbe i kazališta da nam se pridruže u ovim posebnim trenucima kojima pozdravljamo ljeto na jugu Hrvatske, do 19. izdanja Epidaurus Cavtat Festivala koji plovi i dalje, neumorno i inspirativno…

Pročitajte još

VEČERAS U KNEŽEVU DVORU Filharmonija Republike Sjeverne Makedonije

Dulist

U sklopu Dana europske baštine predstavljena „Djela Hanibala Lucića“ koje je priredio Ivan Lupić

Dulist

REDATELJICA MARINA PEJNOVIĆ Privilegij je režirati Držićeva ‘Arkulina’!

Ivana Mijić Vulinović